Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EK nepritaria planui Suomijoje ar Estijoje statyti du SGD terminalus

Europos Komisijai pareiškus, kad Suomijos ir Estijos siūlytas dviejų suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų modelis neatitiktų paramos reikalavimų, Suomijai ir Estijai vėl teks derėtis dėl bendro dujų terminalo projekto, pareiškė Suomijos vyriausybė.
Saulėlydis prie jūros
EK nepritaria planui Suomijoje ar Estijoje statyti du SGD terminalus / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vasario mėnesį Estija ir Suomija pasiūlė Suomijos įlankoje pastatyti du naujus SGD terminalus, kurie būtų sujungti dujotiekiu. Veikti bendrai nuspręsta po daugiau kaip metus trukusių ginčų, kas turi statyti SGD terminalą.

„Europos Komisija nepritarė jai pasiūlytam modeliui“, – pareiškė Suomijos ekonomikos ministerijos energetikos departamento vadovas Esa Harmala.

Ministerija pranešime pažymėjo, kad kelis ateinančius mėnesius bus tęsiamos derybos.

Analitikų skaičiavimais, vienas SGD terminalas kainuotų apie 500 mln. eurų (680 mln. JAV dolerių) ir taptų alternatyva rusiškoms dujoms. Dujotiekis, kuris leistų Suomijai ir Estijai dalytis dujų importu, kainuotų apie 100 mln. eurų.

Europos Sąjunga (ES) galėtų finansuoti iki 40 proc. regioninio terminalo kaštų, jeigu jis tarnautų ne tik vienos šalies interesams. Dėl šių lėšų varžosi kelios Baltijos valstybės.

Suomija ir trys Baltijos šalys šiuo metu per metus suvartoja apie 10 mlrd. kubų dujų, kurias visas tiekia Rusijos „Gazprom“.

Krizė Ukrainoje, dėl kurios Rusijos ir Europos santykiuose atsirado įtampa, paskatino ES vyriausybes ieškoti būdų sumažinti priklausomybę nuo energijos importo iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius