-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonominis mazuto poveikis: šilumos kaina sostinėje augo mažiausiai, Vilnius – pigiausias tarp didmiesčių

Taršesniu, tačiau pigesniu mažasieriu mazutu besišildantis Vilnius bent jau ekonomiškai gruodžio mėnesį išlošia. Šilumos kainų augimas lyginant su praėjusių metų kainomis padidėjo vos 6 proc., kai kituose miestuose kaina augo dviženkliais procentais. Tai tradiciškai brangiam Vilniui leido tapti pigiausiu tarp didmiesčių.
Vilnietiški žiemos peizažai
Vilnietiški žiemos peizažai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip remdamasi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA), gruodį šilumos kaina Kaune išaugo 85 proc., Panevėžyje – 74 proc., Klaipėdoje – 54 proc., o Šiauliuose – 45 proc.

Tai lėmė, kad vidutinė šilumos kaina visuose Lietuvos didmiesčiuose viršijo 9 ct/kWh. Palyginimui prieš metus keturiuose didmiesčiuose, išskyrus Vilnių, šilumos kaina siekė nuo 5,3 ct/kWh (Kaunas) iki 6,67 ct/kWh (Šiauliai).

Vilniaus, kuris tradiciškai buvo brangiausiu didmiesčiu dėl didelės priklausomybės nuo gamtinių dujų ir santykinai nedidelės biokuro įtakos šaltuoju metų laiku, gyventojams pernai gruodį šiluma kainavo 8,74 ct/kWh.

„Kas išsiskiria iš visų Lietuvos miestų, tai Vilnius. Ten šilumos kaina jau augo praėjusių metų gruodį, nes jis pasigamina didesnę dalį šilumos iš dujų. Ką padarė Vilnius šiemet – pakeitė gamtines dujas į mazutą. Mazutas padėjo stabilizuoti šildymo kainas Vilniuje“, – kalbėjo LEA Energetinio saugumo ir inovacijų centro vadovas Vytautas Budreika.

Vis dėlto nors šilumos kaina Vilniuje išlieka aukšta ir gruodį siekė 9,23 ct/kWh, pakilus biokuro kainoms kituose miestuose šildymas pabrango dar daugiau.

Šiais metais biokuro kaina vidutiniškai buvo beveik du kartus didesnė nei 2021 m.

Vilniuje šiuo metu užbaigiama Vilniaus kogeneracinė jėgainė, kurią išmėginti ketinama pradėti žiemos pabaigoje. Prognozuojama, kad užbaigus šį projektą, biokuro paklausa Lietuvoje padidės apie 15 proc.

Daugiausiai šiluma gruodį kainavo Panevėžyje ir siekė 10,44 ct/kWh. Kaune šiluma kainavo 9,79 ct/kWh, Šiauliuose – 9,66 ct/kWh, Klaipėdoje – 9,67 ct/kWh.

Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, Vilniuje mažasieris mazutas pradėtas naudoti tuomet, kai nukritus lauko oro temperatūrai išaugo šilumos vartojimas, todėl atsirado didesnis šilumos gamybos pajėgumų poreikis.

Mažasierio mazuto poreikis sostinėje priklausys ir nuo to, kaip veiks nepriklausomi šilumos gamintojai, tiekiantys iš biokuro pagamintą šilumos energiją.

Dėl to, kad Vilniaus savivaldybėje būtų galima šilumos gamybai deginti mazutą, spalį buvo paskelbta ekstremali situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius