Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistas Raimondas Kuodis apie dujas: einame ne ta kryptimi

„Skalūnų epopėja yra ėjimas ne ta kryptimi, ji tiesiog užgožia pagrindinę mūsų problemą, kurią turėtume spręsti“, – LRT radijo laidai „60 minučių“ sakė ekonomistas profesorius Raimondas Kuodis. Jo manymu, Lietuva apskritai turėtų kaip įmanoma labiau sumažinti dujų vartojimą.
Raimondas Kuodis
Raimondas Kuodis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atlikę tam tikrus dalykus, [...] padidinę būstų energetinį efektyvumą, o tada perėję prie biokuro, pamatytume, kad kuro mums reikia gal kokio milijardo kubinių metrų per metus arba dar mažiau, jei atmesime „Achemos“ poreikius“, – teigia R.Kuodis.

Tuo metu praėjusi vyriausybė, anot profesoriaus, buvo suplanavusi tokius dujų tiekimo pajėgumus, kurie viršytų dešimt milijardų kubinių metrų dujų per metus. „Jie [politikai] nekvestionavo dujų poreikio tam dujų narkomanui – Lietuvai, o bandė jam garantuoti daugiau adatų, kad tų dujų nepritrūktų“, – sako R.Kuodis.

Politikai nekvestionavo dujų poreikio tam dujų narkomanui – Lietuvai, o bandė jam garantuoti daugiau adatų, kad tų dujų nepritrūktų, – sako R.Kuodis.

Jo nuomone, geriausia energijos rūšis yra nesuvartota energija. Dabar esą daugiausia dujų suvartojame šiluminėse elektrinėse, kurios gamina šilumą, elektrą. Jei gyvenamieji būstai būtų sandaresni, tiek šilumos mums tikrai nereikėtų, įsitikinęs R.Kuodis.

„Dabar pereiti prie biokuro, kai tie būstai kiauri, būtų toks pats švaistymas, tik kitoje vietoje. Elektrėnų elektrinės kūrenti taip pat nėra prasmės. Devintas [Lietuvos elektrinės] blokas – ir tas stovi. Tai mums iš esmės dujų nereikia“, – tvirtina profesorius.

Pasak ekonomisto, kaip šalis, gyventume geriau, jei eitume jo siūloma kryptimi. „Visos išvestinės problemos – gazpromai ir jų kainodaros, žygaičiai ir chevronai – atkristų savaime“, – mano R.Kuodis.

Jam antrina ir aplinkos viceministrė Daiva Matonienė: „Geriausia ir efektyviausia, kai mažiausiai vartoji.“ Tačiau aplinkos viceministrė taip pat teigia mananti, kad Lietuva turėtų panaudoti ir alternatyvius išteklius, jei tokių esama.

„Jei šalis turi kokias nors kitas galimybes naudoti alternatyvius išteklius kaip skalūnų dujas, jei tokių yra, manau, jų nepanaudoti būtent ekonomikai stiprinti, dėl šalies energetinės nepriklausomybės, [...] būtų neteisinga. Aš manau, kad mes pirma turime žinoti, ar mes [jų] turime“, – sako D.Matonienė.

LRT.lt primena, kad antradienį Aplinkos ministerijoje vykusiame angliavandenilių išteklių naudojimo komisijos posėdyje nuspręsta skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos konkursą Šilutės-Tauragės plote paskelbti negaliojančiu.

Įvertinus pasikeitusią teisinę ir mokestinę aplinką ir parengus reikiamus dokumentus, svarstoma galimybė skelbti pakartotinį skalūnų dujų konkursą. „Manau, kad po kelių mėnesių, kada Geologijos tarnyba tai padarys, bus galimybė skelbti pakartotinį konkursą“, – LRT radijo laidai „60 minučių“ antradienį teigė D.Matonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius