Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadoro vyriausybė sumažins protestų bangą lėmusias degalų kainas

Ekvadoro prezidentas Guillermo Lasso sekmadienį paskelbė, kad šalis sumažins degalų kainas, kurių augimas paskatino kelias savaites trukusias demonstracijas, nors ir ne tiek, kiek reikalavo protestuotojai.
Guillermo Lasso
Guillermo Lasso / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Nusprendžiau sumažinti benzino kainą 10 centų už galoną, o dyzelino – taip pat 10 centų už galoną“, – pranešė prezidentas išplatintame kreipimesi.

Įtakinga Ekvadoro čiabuvių tautų konfederacija „Conaie“, kuri nuo birželio 13 dienos organizavo kelių ir naftos gręžinių įvairiose šalies vietose blokadą, pareikalavo papildomai sumažinti kainas atitinkamai 30 ir 35 centais.

Sekmadienį šalies Energetikos ministerija perspėjo, kad naftos gavyba pasiekė „kritinį“ lygį ir gali būti visiškai sustabdyta per 48 valandas, jei protestai ir kelių blokados tęsis.

Protestai, kurie taip pat nukreipti prieš didėjančias pragyvenimo išlaidas, sužlugdė transporto sistemą Ekvadore, nes 19-oje iš 24 naftos turtingos šalies provincijų buvo pastatytos kelių užtvaros.

„Naftos gavyba yra kritiniame lygyje, – sakoma ministerijos pranešime. – Jei tokia situacija tęsis, naftos gavyba šalyje bus sustabdyta greičiau nei po 48 valandų, nes vandalizmas, naftos gręžinių užgrobimas ir kelių blokavimas neleido transportuoti įrangos ir dyzelino, reikalingo veiklai tęsti.“

„Šiandieniniai skaičiai rodo, kad gamyba sumažėjo daugiau nei 50 proc.“, kuri prieš protestus buvo maždaug 520 tūkst. barelių per parą, sakoma pranešime.

Ekvadoro ekonomika yra smarkiai priklausoma nuo iš naftos gaunamų pajamų – per pirmuosius keturis 2022 metų mėnesius 65 proc. produkcijos buvo eksportuota.

Protestuose visoje šalyje dalyvauja apie 14 tūkst. protestuotojų, dauguma jų – Kito mieste.

Jau dabar pranešama apie trūkumus sostinėje, kur kainos smarkiai išaugo. Įvairių šaltinių teigimu, per policijos ir demonstrantų susirėmimus žuvo penki, o buvo sužeista apie 500 žmonių.

Pasak gamybos ministras Julio Jose Prado, viešojo ir privataus sektoriaus ekonominiai nuostoliai dėl protestų siekia 500 mln. JAV dolerių.

„Kiekviena papildoma prastovos diena reiškia 40–50 mln. JAV dolerių nuostolių“, – sekmadienį teigė jis.

Bendri nuostoliai nuo protestų pradžios apima 8,5 mln. litrų pieno, kurių vertė siekia 13 mln. JAV dolerių, taip pat 90 mln. JAV dolerių vertės žemės ūkio prekių ir gyvulių.

Turizmo pramonėje atšaukimų skaičius išaugo iki 80 proc., o nuostoliai siekia mažiausiai 50 mln. JAV dolerių.

Be to, „gėlių ūkių sektoriuje 12 dienų prastova padarė 30 mln. JAV dolerių nuostolių ir žalos vilkikams bei ūkiams“, – pridūrė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius