Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektra Lietuvoje vis dar brangiausia visoje Europoje

Nors visoje Europoje elektros kainos per pirmus keturis šių metų mėnesius mažėjo 20 proc. ir daugiau, Lietuvoje pokytis nesiekė net 5 proc. Kainų kritimą Europoje lėmė žemos kuro ir CO2 emisijos kvotų kainos, vis didėjantis vėjo ir saulės elektrinių galingumas bei šilta žiema ir pavasaris, leidę mažinti sąnaudas. Tuo tarpu Lietuvoje kainoms kristi neleido perdavimo linijų pajėgumų stoka.
Elektra
Elektra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidutinė kaina „Nord Pool Spot“ biržoje Lietuvoje ir Latvijoje per pirmuosius keturis metų mėnesius siekė 42,8 EUR/MWh – tik 4 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2013 m. Tuo tarpu Vokietijoje ji buvo 33 EUR/MWh, Skandinavijoje – 29 EUR/MWh, o Estijoje – 34,7 EUR/MWh, atitinkamai 20 proc., 32 proc. ir 18 proc. mažiau nei tuo pačiu praeitų metų laikotarpiu.

„Skandinavijoje elektros energijos kainų mažėjimą lėmė aukštesnis vandens lygis hidroelektrinių rezervuaruose, kuris šiemet pasiekė ilgametį vidurkį – 51 proc. Tai turėjo įtakos ir kainoms Estijoje. Dėl galingų jungčių Estijos ir Suomijos kainos susilygino – jos 91 proc. valandų buvo vienodos, kai tuo tarpu praeitų metų tą patį laikotarpį šis skaičius buvo 22 proc. punktais mažesnis. Nors bendra elektros energijos rinkos tendencija Europoje yra kainų mažėjimas, Lietuvoje jis itin neryškus. Taip yra todėl, kad nepakanka perdavimo pralaidumų, ir tokia situacija išliks iki pat 2015 m.“, – sako Gatis Junghansas, „Elektrum Lietuva“ generalinis direktorius.

Panaši tendencija stebima tiek kontinentinės Europos, tiek ir Skandinavijos išankstinių sandorių (forward) rinkose, kur kainos šių metų pavasarį dėl tų pačių aplinkybių buvo žemiausios per visą istoriją. Balandį Vokietijoje 2015 m. elektros energijos išankstinių sandorių kaina svyravo ties 34 EUR/MWh, o Skandinavijoje – ties 29 EUR/MWh.

Pasak G. Junghanso, nedidelių elektros energijos rinkos kainų Skandinavijoje tikimasi ir ateityje, nes regione per ateinantį dešimtmetį didės pagamintos elektros energijos perteklius, kurį sukurs naujos elektrinės, gaminančios elektros energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius