Elektros jungties tiesimas tarp Lietuvos ir Lenkijos beveik įpusėjo

Lenkijos ir Lietuvos energetinės jungties (LitPolLink) statybos didžiuliais žingsniais juda į priekį, rašo defence24.pl. Tai strateginė investicija, turinti didžiulę geopolitinę reikšmę. Ir ji privertė elektros rinka regione dar labiau susidomėti Rusijos verslininkus.
Elektros laidai
Elektros laidai / 123rf.com nuotr.

Energetinio tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos statybos juda į priekį, jau pastatyta apie pusė stulpų, beveik visiems likusiems išlieti pamatai. Kaip rašo defence24.pl, tokia žinia gal ir nesudomins eilinio lenko, kuriam energetika kur kas labiau siejasi su dujų eksportu, anglies kasyklomis ar degalinėmis, bet tai yra viena svarbiausių investicijų šiuo metu Lenkijoje.

Geopolitine prasme šis tiltas leis sujungti Baltijos šalių ir likusios Europos dalies energetines sistemas, nes dabar Lietuva, Latvija ir Estija turi jungtis tik su Rusija ir nepakankamas – su Švedija bei Suomija. Tad LitPolLink padės pagaliau sujungti visas ES šalis į bendrą energetinį tinklą.

Lenkai mato didelę šios jungties naudą ir savo šalies šiaurės rytų regionui – tai ir papildomos investicijos kuriant infrastruktūrą, ir galimybės lengviau aprūpinti elektros energija nuo pagrindinių elektrinių nutolusius rajonus.

„Tai siejasi ir su tam tikru nesaugumu. Pernai Energetikos reguliavimo tarnyba išdavė „Inter RAO Lietuva“ priklausančiai bendrovei „IRL Polska“ leidimą pardavinėti elektros energiją. Ši bendrovė, atstovaujanti Lenkijoje rusiškajam kapitalui, žiniasklaidos teigimu, ketina plėsti savo veiklą importuodama ir eksportuodama elektros energiją per LitPolLink. Kalbama ir apie Karaliaučiaus srityje gaminamą elektros energiją. Ši kryptis rizikinga, nes dėl tam tikrų priežasčių (tarkim, dėl patrauklių kainų) tolesnėje perspektyvoje Varšuva galėtų šio regiono energetinį aprūpinimą palikti šaltiniams iš Rusijos“, – rašoma tekste.

Tokiu būdu sunkumų kiltų planuojamoms atominėms elektrinėms Lenkijoje ir Lietuvoje, nes Rusijos lobistai visais įmanomais būdais spaustų Vilnių ir Varšuvą pirkti Karaliaučiaus srityje pagamintą elektros energiją. Tiesa, atominės elektrinės statybos čia kol kas taip pat sustabdytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius