Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros kaupimo įrenginiai pripažinti nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiais objektais

Ministrų kabinetas pritarė Vyriausybės nutarimams, kuriais baterijų, užtikrinsiančių nepertraukiamą elektros sistemos darbą iki sinchronizacijos projekto pabaigos, projektas įtraukiamas į sinchronizacijos projektų sąrašą, taip pat papildomas sinchronizacijos veiksmų ir priemonių planas, kuriame yra detalizuojami Elektros energijos kaupimo įrenginių sistemos įrengimo veiksmai ir priemonės bei nurodomi konkretūs terminai, rašoma pranešime spaudai.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

„Stiprindami energetinį saugumą ir nepriklausomybę, privalome užsitikrinti nepertraukiamą, patikimą ir stabilų elektros energijos sistemos darbą. Šiandien numatėme itin svarbias technines detales, kaip užtikrinsime nepertraukiamą elektros tiekimą iki sinchronizacijos projekto pabaigos. Kitas žingsnis – šių baterijų įrengimas“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Taip pat nutarimais numatyta, kad elektros kaupimo įrenginių sistemos operatorius, atsakingas už elektros energijos kaupimo įrenginių sistemos įrengimą, eksploatavimą, priežiūrą ir valdymą, yra įtraukiamas į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą. Tuo tarpu o elektros energijos kaupimo įrenginių sistema įtraukiama į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbią reikšmę turinčios infrastruktūros sąrašą. Tai reiškia, kad bus užtikrinta, jog šie objektai bus apsaugoti nuo visų galinčių kelti grėsmę nacionalinio saugumo interesams rizikos veiksnių.

Primename, kad jau anksčiau Seimas pritarė projektui, kuriuo numatyta Lietuvai įsirengti 200 MW kaupiamuosius įrenginius, skirtus elektros energetikos momentiniam rezervui didinti. Šias baterijas Lietuva planuoja turėti jau kitais metais.

Šiuo metu egzistuojantys rezerviniai įrenginiai nėra pajėgūs reaguoti nedelsiant ir jų paleidimas užtrunka ilgesnį laiką, todėl šalyje turės būti įrengtos baterijos, kurios galės pradėti tiekti energiją per kelias sekundes nuo trikdžių atsiradimo.

Iš viso Lietuvoje bus įrengti keturi 50 MWh talpos elektros kaupimo įrenginiai. Jie bus naudojami momentiniam energijos perdavimo sistemos veiklos patikimumui užtikrinti nenumatytų situacijų tinkle atveju. Energijos kaupikliai pradės tiekti energiją nedelsiant ir nustos vos tik atstačius balansą sistemoje įprastiniais būdais. Dabar šią funkciją vykdo IPS/UPS elektros energetikos sistema.

Energijos kaupimo įrenginio projektas yra pagrįstas nacionalinio saugumo interesais – energijos kaupimo sistema reikalinga užtikrinti patikimą, stabilų ir vartotojų interesus atitinkantį Lietuvos elektros energijos sistemos veikimą prieš ir po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius