-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros perdavimo kainos riba mažėja 11 proc.

Elektros perdavimo paslaugų kainos viršutinė riba kitiems metams mažėja 11,35 proc., tai turės įtakos ir galutiniam elektros tarifui.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) penktadienį pranešė nustačiusi kainos ribą perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“, ji sieks 0,721 cento už kilovatvalandę (kWh), Šiems metams nustatyta 0,814 centro už kWh viršutinė riba.

„Litgrid“ 2021 metais nustatytos leidžiamos pajamos siekia beveik 72,2 mln. eurų – apie 16 proc. mažiau nei 2020 metams (86,35 mln. eurų).

VERT teigia, kad dėl 2018-2019 metais gautos didesnės investicijų grąžos, nei nustatyta tarybos, leistina uždirbti investicijų grąža mažinama 10 mln. eurų. Be to, elektros pirkimo kaštai savoms reikmėms ir sąnaudoms technologiniuose įrenginiuose padengti, palyginti su 2020 metais, mažėja beveik 3,1 mln. eurų (2020 metais siekė 21,9 mln. eurų).

Perdavimo kaina vidutinėje nediferencijuotoje elektros energijos kainoje sudaro apie 6,4 procento.

Nustačius elektros perdavimo paslaugos kainos viršutinę ribą, pradedami skaičiuoti kitų metų elektros tarifai buitiniams vartotojams. Jie bus patvirtinti ir paskelbti iki šių metų lapkričio pabaigos.

Galutinė elektros kaina buitiniams vartotojams susideda iš įsigijimo kainos, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP), sisteminių paslaugų, perdavimo, skirstymo paslaugų ir tiekimo kainos.

VERT atkreipia dėmesį, kad nuo sausio 1 dienos jos nustatomi galutiniai elektros tarifai bus taikomi tik tiems buitiniams vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau kaip 5 tūkst. kWh ir kurie nebus pasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius