Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros rinkoje 2012-ieji palydėti kainų šuoliu

Gruodį žemiau vidurkio nukritusi oro temperatūra visose „Nord Pool Spot“ kainų zonose atnešė smarkiai išaugusias vidutines elektros energijos kainas. Didžiausias šuolis buvo užfiksuotas Suomijoje, kur elektros kaina piko metu trumpam pasiekė net 103,58 centų už kilovatvalandę (ct/kWh). Vidutiniškai elektros energija šioje šalyje brango 26,6 proc. iki 16,16 ct/kWh ir aplenkė vidutinę mėnesio elektros kainą Lietuvoje, rašoma „Enefit“ išplatintame pranešime spaudai.
Elektra
Elektra / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Gruodį Lietuvoje elektra brango mažiausiai – 12,9 proc. iki 15,34 ct/kWh. Estijoje vidutinė elektros energijos kaina pakilo 16,2 proc. iki 15,04 ct/kWh.

Reguliuojama elektros energijos kaina taip pat buvo sumažinta iki 16,13 ct/kWh. Iš viso elektros energijos kaina namų ūkių vartotojams nuo lapkritį patvirtintos sumažėjo beveik 1,5 ct/kWh iki 40,32 ct/kWh be PVM.

Kaimyninėje Latvijoje šiais metais kainos turėtų šoktelti balandžio 1 d. – šalies Ūkio ministerija paskelbė, kad dėl vykdomų investicinių projektų reikės didinti subsidijuojamos elektros energijos supirkimo kvotas, o tai reiškia, kad didės tokioms subsidijoms skirtas mokestis (VIAP atitikmuo Latvijoje) bei galutinė elektros energijos kaina vartotojams. Skaičiuojama, kad šis mokestis nuo balandžio išaugs daugiau nei 50 procentų ir elektros kainos struktūroje bus didesnis nei elektros dalis galutiniame tarife.

Gruodį žaliavinės naftos kaina kito labai nežymiai ir paaugo 0,1 proc. iki 111,1 JAV dolerio (294,85 lito) už barelį. Elektros kainas lemia ir akmens anglies kaina, kuri praėjusį mėnesį sumažėjo 1,7 proc. iki 252,39 lito už toną. Prekyba taršos leidimais buvo sustabdyta gruodžio 17 d., kuomet jų kainos siekė 22,34 lito už toną – 0,93 lito už toną mažiau nei lapkričio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius