-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Elektros rinkos barometras: elektra Lietuvoje atpigo beveik 20 proc.

Praėjusią savaitę vyravusios pavasariškos oro sąlygos lėmė 18 proc. siekusį elektros energijos kainų mažėjimą visose Baltijos šalyse, praneša „Elektrum Lietuva“.
Elektra
Elektra / 123rf nuotr.

Per savaitę Latvijoje ir Estijoje vidutinė elektros energijos kaina sumažėjo iki 27,72 EUR/MWh, o Lietuvoje – iki 28,97 EUR/MWh. Tokius pokyčius lėmė kilusi oro temperatūra, augusi vėjo energijos gamyba Skandinavijos šalyse, didėjusi saulės jėgainių produkcija Vokietijoje ir sklandžiai veikusios elektros energijos perdavimo jungtys.

Latvijoje įtakos elektros kainos pokyčiams turėjo ir prasidedant potvynių sezonui augusios gamybos apimtys Dauguvos hidroelektrinėse. Praėjusią savaitę jų produkcija augo 26 proc. ir viršijo 200 GWh. Šis kiekis sudaro apie 40 proc. visoms Baltijos šalims reikalingos elektros energijos ir yra maždaug 40 proc. didesnis nei Latvijos elektros energijos suvartojimo apimtys.

Elektros suvartojimas mažiausias šiemet

Praėjusią savaitę elektros energijos suvartojimas regione vidutiniškai sumenko 4 proc. iki 514 GWh ir buvo mažiausias šiais metais. Latvijoje ir Lietuvoje šis rodiklis krito po 4 proc. – atitinkamai iki 145 GWh ir iki 149 GWh. Tuo metu Estijoje suvartojimas traukėsi 3 proc. iki 127 GWh.

Kylant oro temperatūrai ir mažėjant elektros energijos paklausai, Baltijos šalyse vidutiniškai 3 proc. – iki 516 GWh – sumažėjo ir elektros energijos gamybos apimtys. Estijoje jos traukėsi 13 proc. iki 220 GWh. Tuo metu Lietuvoje šis rodiklis paaugo 28 proc. ir pasiekė 53 GWh, o Latvijoje padidėjo 2 proc. iki pasiekė 244 GWh. Tai reiškia, kad praėjusią savaitę Latvija buvo pagrindinė elektros energijos gamintoja Baltijos šalyse pirmąkart šiais metais.

Per savaitę Latvija pagamino 69 proc., o Estija – 28 proc. elektros energijos daugiau nei suvartojo. Tuo metu Lietuvoje buvo pagaminta tik 28 proc. visos šaliai reikalingos elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius