Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros rinkos barometras: elektros kaina Lietuvoje – pigiausia šiemet

Vidutinė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje praėjusią savaitę nukrito dar 4 proc. ir buvo žemiausia šiemet. Tuo tarpu Estijoje kaina mažėjo dar daugiau – 9 proc. Tokius ryškius pokyčius lėmė šiltesni orai, atpigusi nafta ir išaugęs elektros importas, praneša „Elektrum Lietuva“.
Elektros kaina 2014/2015 metais
Elektros kaina 2014/2015 metais / „Elektrum Lietuva“ grafikas
Temos: 1 Elektros kaina

Elektros energijos kaina Lietuvoje ir Latvijoje svyravo tarp 25,63 EUR/MWh ir 65,02 EUR/MWh, o vidurkis siekė 39,37 EUR/MWh. Jos mažėjimą lėmė 5 proc. išaugęs elektros importas iš Estijos ir Baltarusijos bei 3 proc. sumažėjęs vietinės elektros suvartojimas.

Pigo ir dėl krintančių naftos kainų

Tuo tarpu vidutinė elektros kaina Estijoje nukrito iki 33,33 EUR/MWh. Čia ji svyravo nuo 23,04 EUR/MWh iki 65,02 EUR/MWh. Kadangi „Estlink“ jungtys veikė be jokių trikdžių, elektros kainos pokyčius Estijoje lėmė 9 proc. kainos mažėjimas Suomijoje.

Skandinavijoje elektra atpigo dėl šiltesnių orų bei naftos rinkos, kurioje kainos dar labiau nukrito, JAV atliktus žaliavinės naftos inventorizaciją ir paskelbus, kad naftos atsargos šiuo metu yra didžiausios per pastaruosius 30 metų.

Perdavimo linijai tarp Estijos ir Suomijos veikiant pilnu – 1000 MW –pajėgumu, elektros kainos abiejose šalyse visą laiką buvo vienodos antrą savaitę iš eilės. Tuo tarpu valandų skaičius, kai kainos buvo vienodos Estijoje ir Lietuvoje bei Latvijoje, sumažėjo 10 procentinių punktų ir siekė 27 proc.

Gamybos fronte – nieko naujo

Elektrinės Baltijos regione pagamino 73 proc. elektros – 3 procentiniais punktais daugiau nei ankstesnę savaitę. Lietuvoje importas kiek mažėjo ir sudarė 69 proc., o Latvijoje augo ir siekė 37 proc. Tuo tarpu Estija pagamino 29 proc. elektros daugiau nei suvartojo. Šis skaičius išaugo 9 procentiniais punktais, lyginant su ankstesne savaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius