Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros rinkos barometras: sugrįžęs šaltis atnešė aukštesnes elektros kainas

Šiaurės ir Baltijos šalyse praėjusią savaitę atšalus orams, elektros kaina šoktelėjo aukštyn. Baltijos regione ji vidutiniškai išaugo 14 proc. iki 40,81 EUR/MWh, praneša „Elektrum Lietuva“.
Aukštos įtampos elektros stulpai
Aukštos įtampos elektros stulpai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skyrėsi vos 12 centų

Elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje praėjusią savaitę vėl buvo vienoda – ji abiejose šalyse augo 12 proc. ir siekė 40,85 EUR/MWh. Tuo tarpu Estijoje elektra brango dar labiau – net 17 proc. iki 40,73 EUR/MWh.

Labiausiai kainų augimui įtakos turėjo nukritusi oro temperatūra. Tačiau prisidėjo ir tai, kad netikėtai 24 valandoms praėjusią savaitę buvo uždaryta „NordBalt“ jungtis, o jungties tarp Baltarusijos ir Lietuvos perdavimo pajėgumai buvo apriboti visą savaitę.

Gamyba augo labiau nei poreikis

Šaltis lėmė ir elektros poreikio augimą. Baltijos šalyse elektros praėjusią savaitę suvartota 5 proc. daugiau – 590 GWh. Lietuvoje elektros poreikis išaugo 2 proc. iki 226 GWh, Latvijoje – 5 proc. iki 163 GWh, o Estijoje – net 10 proc. iki 200 GWh.

Vietinės elektros regione pagaminta 9 proc. daugiau – 487 GWh. Didžiausias šuolis užfiksuotas Lietuvoje – net 56 proc., tačiau regiono kontekste gamybos apimtys, kaip įprasta, išliko itin mažos – vos 58 GWh. Tai reiškia, kad Lietuvoje buvo pagaminta tik 26 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Latvijoje praėjusią savaitę pagaminta 16 proc. daugiau elektros – 182 GWh. Tai lėmė 43 proc. padidėjusi generacija Rygos šiluminėse elektrinėse, kuriose pagaminta 109 GWh elektros. Šis kiekis sudarė 67 proc. visos šalyje pagamintos elektros ir kompensavo žiemos sezonui būdingas mažėjančias gamybos apimtis hidroelektrinėse. Iš viso Latvija pagamino 12 proc. daugiau elektros nei suvartojo.

Tuo tarpu Estija pagamino 3 proc. mažiau elektros – 246 GWh, tačiau tai – 23 proc. daugiau nei suvartota.

Vietinės elektros gamybai išaugus daugiau nei suvartojimui, pagerėjo ir bendras regiono gamybos ir suvartojimo santykis – Baltijos šalys iš viso pagamino 83 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius