Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėjams ir verslui – naujos galimybės taupyti

Lietuvos verslui atsirado reali galimybė mažinti išlaidas už elektros energiją. Tokius signalus siunčia vis daugiau privalumų įgaunanti elektros birža – dabar nepriklausomi elektros tiekėjai gali pirkti elektrą likus valandai iki jos tiekimo. Tai reiškia, kad elektros tiekėjai gali geriau planuoti savo veiklą, valdyti rizikas ir mažinti kainas.
NordPoolSpot biuras Osle
NordPoolSpot biuras Osle

Užfiksuotas prekybos rekordas

Sausio 14 dieną elektros biržos „Nord Pool Spot“ dienos eigos rinkoje „Elbas“ buvo suprekiauta 697 megavatvalandžių (697 tūkst. kilovatvalandžių) elektros energijos. Tai yra didžiausias per parą suprekiautas elektros kiekis nuo dienos eigos rinkos „Elbas“ atidarymo Lietuvoje.

„Pradėjusi veikti dienos eigos rinkai „Elbas“ prekybininkai gali reaguoti į tą pačią dieną vykstančius vartojimo ar generacijos pokyčius ir optimizuoti prekybą elektra vykdydami sandorius biržoje net ir likus valandai iki jos realaus gamybos ir vartojimo laiko. Tokiu būdu rinkos dalyviai gali minimizuoti prekybines rizikas, o didmeninė elektros kaina tiksliau atspindi situaciją energetikos sistemoje“, - sakė „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovas Robertas Staniulis.

Elektros biržos Lietuvos prekybos zonoje dienos eigos elektros rinka „Elbas“ pradėjo veikti 2013 metų gruodžio 10 d. ir yra papildoma prekybos elektra priemonė rinkos dalyviams. „Elbas“ rinkoje galima prekiauti elektra likus valandai iki jos tiekimo.

Tuo tarpu „Elspot“ rinkoje prekiaujama elektra likus vienai dienai iki jos tiekimo („diena prieš“ prekyba) kiekvienai ateinančios dienos valandai.

Prekybininkai gali reaguoti į tą pačią dieną vykstančius vartojimo ar generacijos pokyčius ir optimizuoti prekybą elektra vykdydami sandorius biržoje net ir likus valandai iki jos realaus gamybos ir vartojimo laiko.

Lengviau prognozuoti vėjo energetiką

Dienos eigos rinka leidžia efektyviau valdyti elektros prekybos verslo rizikas, subalansuoti elektros, pagaminamos iš atsinaujinančių šaltinių, prekybą.

Dienos eigos rinka itin svarbi Baltijos regione didėjant vėjo elektros gamybai ir prekybos apimtims rinkoje – prieš valandą vėjo elektros gamybos ir suvartojimo prognozė yra tikslesnė, todėl prekybininkai gali atitinkamai koreguoti savo veiksmus.

„Elbas“ dienos eigos rinka buvo įkurta 1999 m. ir per 14 veikimo metų buvo nuolat vystoma, kad patenkintų visos Europos elektros rinkų poreikius. 

„Nord Pool Spot“ vadovas Mikaelis Lundinas džiaugėsi, kad „Elbas“ leis sukurti tvirtą bei patikimą dienos eigos sistemą, kuri užtikrins veiksmingą dienos eigos rinkos veiklą ir sudarys palankias sąlygas konkuruoti prekiaujant elektra Baltijos šalyse.

Tobulėja ir elektros skaitikliai

Tuo tarpu elektros skirstomųjų tinklų operatorius LESTO toliau plėtoja automatizuotą apskaitos prietaisų rodmenų nuskaitymo nuotoliniu būdu sistemą. Dabar taip nuskaitoma daugiau nei pusė šalyje suvartotos elektros energijos.

Nuotolinis kiekvieną valandą suvartotų elektros energijos kiekių nuskaitymas sudaro palankias sąlygas plėtotis laisvai elektros energijos rinkai, nes itin tikslią ir detalią informaciją apie elektros energijos suvartojimą turintys rinkos dalyviai gali priimti tinkamus sprendimus.

LESTO per 2013 metus prie automatizuotos duomenų nuskaitymo sistemos prijungė  2 294 elektros apskaitos prietaisus. Šiuo metu LESTO įdiegta ir veikianti automatizuota apskaitos prietaisų rodmenų nuskaitymo sistema nuotoliniu būdu gauna informaciją iš daugiau nei 20 tūkst. verslo klientams įrengtų elektros energijos skaitiklių. Pirmiausia prie sistemos buvo prijungti verslo klientų objektai, kuriuose suvartojama daugiausiai elektros energijos.

„Automatizuotos rodmenų nuskaitymo sistemos diegimas verslo klientams sudarė prielaidas plėtotis Lietuvos elektros biržai, formuotis laisvai elektros energijos rinkai, kurioje vartotojai gali pasirinkti mažiausią kainą ir geriausias paslaugas teikiančius nepriklausomus elektros tiekėjus. O pastarieji gali tiksliau įvertinti klientų vartojimo grafikus.

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai, turėdami informaciją apie valandinius klientų suvartojimo duomenis, turi galimybę pasiūlyti lankstesnę kainodarą, atsižvelgiant į kiekvieno kliento poreikius, o klientams nebereikia deklaruoti rodmenų“ – naujų skaitiklių privalumus vardijo LESTO atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys.

EnergyMarket.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius