Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 07

Elektros „viršpelniai“ Lietuvai: lems kainos Švedijoje, galimi tiesioginiai sandoriai

Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrams numačius išimtį, kad eksportuojančios elektrą šalys su importuojančiomis turės pasidalinti gamintojų perteklinėmis pajamomis, Lietuvai teiksiantį jų dydį lems elektros kainos Švedijoje, sako ekspertai.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas pastebi, kad palyginti su ankstesniais mėnesiais elektros kaina Švedijos ketvirtojoje prekybos zonoje pastaruoju metu krenta, o jai nukritus žemiau 180 eurų už megavatvalandę ribos perteklinės pajamos tiesiog nebebūtų skaičiuojamos.

Pasak Energetinių tyrimų instituto vadovo Tomo Janeliūno, bijodami prarasti 180 eurų už megavatvalandę viršijančias pajamas, dalis elektros gamintojų jos pardavimą iš biržos gali nukreipti į tiesioginius sandorius, taip išvengdami „perteklinių pajamų mokesčio“, nes nenumatytomis gamintojų pajamomis su importuojančiomis šalimis bus dalijamasi tik prekiaujant biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius