-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Elektrum Lietuva“: elektra Baltijos šalyse birželį brango 1,5 karto

Vidutinė didmeninė elektros kaina birželį, palyginti su geguže, visose Baltijos šalyse kilo daugiau nei 50 proc., skelbia nepriklausoma elektros tiekėja „Elektrum Lietuva“.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje praėjusį mėnesį elektra kainavo 38,65 euro už megavatvalandę (MWh), Latvijoje – 38,66 euro, o Estijoje iki 37,77 euro už MWh.

„Elektrum Lietuvos“ direktoriaus Martyno Gigos teigimu, kainų pokyčiams Baltijos šalyse turėjo įtakos energijos srautų apribojimai.

„Birželį Baltijos šalyse užfiksuoti mažesni energijos srautai iš kaimyninių valstybių. Tai lėmė „NordBalt“ jungties tarp Švedijos ir Lietuvos atjungimas, „Estlink“ turimos jungties pajėgumų sumažėjimas dėl kasmetinės priežiūros darbų bei perdavimo sistemos gedimas Latvijoje“, – pranešime sakė M.Giga.

Šiaurės šalių elektros energijos rinkoje kainų svyravimams didelę įtaką ir toliau darė hidrologinės situacijos pokyčiai.

„Šiltesni orai regione lėmė intensyvesnį sniego tirpimą Švedijoje ir Norvegijoje, kur vandens srautas, lyginant su geguže, išaugo daugiau nei dvigubai ir buvo vidutiniškai 62 proc. didesnis už birželio normą. Dėl to vandens rezervuarų užpildymo lygis per mėnesį padidėjo nuo 46,3 proc. iki 72,9 proc. Tai savo ruožtu ir toliau skatino didelius gamybinius pajėgumus Šiaurės šalių hidroelektrinėse“, – sako M.Giga.

Pasak „Elektrum Lietuvos“ vadovo, Šiaurės ir Baltijos šalyse esančių vėjo jėgainių gamybiniai pajėgumai birželį, palyginti su geguže, sumažėjo 11 proc., o turimas atominių elektrinių pajėgumas išliko mažesnis nei įprastai.

Sumažėjus pajėgumų srautams ir importui iš kaimyninių šalių, bendra elektros energijos gamyba Baltijos šalyse, palyginti su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 16 proc. iki 1,213 TWh. Latvijoje pagaminta 476 GWh elektros energijos – 9 proc. daugiau nei gegužę. Lietuvoje gamyba augo 16 proc. iki 426 GWh, o Estijoje – net 28 proc. iki 311 GWh.

Birželį Baltijos šalyse pagaminta 61 proc. visos suvartotos elektros energijos. Latvijoje gamybos ir suvartojimo santykis buvo 90 proc., Estijoje – 56 proc., o Lietuvoje – 47 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius