Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ekspertai: amerikiečiai mūsų neišgelbės. Rytas Staselis: su tokiais ekspertais turime vienintelį dujų vamzdį

Lietuvoje sklando iliuzija, kad amerikiečiai turi pigios energijos ir mus išgelbės, tačiau didelių kiekių skalūninių dujų eksporto į Europą vargu ar galima tikėtis, be to, jų kokybė bus prastesnė ir jos pardavinėjamos už tokią kainą, kokia bus susiformavusi rinkoje. Taip LRT.lt tinklalapiui tvirtino energetikos ekspertai Vaclovas Miškinis ir Jurgis Vilemas.
„Gazprom“
Gamtinės dujos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio „Verslo žinios“ apžvalgininkas Rytas Staselis primena, kad J. Vilemui vadovaujant Lietuvos energetikos institutui, o V. Miškiniui būnant valstybės tarnyboje, šalis liko su vieninteliu rusišku vamzdžiu.

„Mano nuomone, labai didelių skalūninių dujų kiekių iš Amerikos, kurie visiškai tenkintų Europą, vargu ar galima tikėtis. Be to, jų kokybė yra šiek tiek prastesnė, taip pat dideli transportavimo kaštai. Nesu tikras, ar pasaulinėje konkurencinėje aplinkoje labai didelė dalis jų galėtų būti“, – „Pirklių rūmuose“ surengtoje energetikos konferencijoje LRT.lt tinklalapiui sakė Lietuvos energetikos instituto prof. Vaclovas Miškinis.

Savo ruožtu energetikos specialistas Jurgis Vilemas tikina, kad Lietuvoje sklando iliuzija, jog kažkas turi labai pigią energiją. „Kiek ilgai tos dujos Amerikoje bus pigios – nėra aišku. Šiuo momentu jos kai kur pardavinėjamos pigiau nei savikaina, bet eksportinio potencialo, įrangos, kuria galėtų suskystinti, amerikiečiai kol kas neturi. Tai užims laiko, ir kada jie išeis į rinką su suskystintomis dujomis – ateities klausimas“, – sako J. Vilemas.

J. Vilemo įsitikinimu, dujos turėtų būti pardavinėjamos už tokią kainą, kokios bus susiformavusios rinkoje. „Gali būti, kad tų dujų atsiradimas šiek tiek sumažins to didelio regiono kainą toje rinkoje, bet jokiu būdu kaip dabar skiriasi kartais dujų kaina Amerikoje ir Europoje. Amerikietis nepardavinės dujų už tokią kainą, kokia pardavinėja Amerikoje. Tai nenaudinga net ne tik tai kompanijai, bet ir visai valstybei“, – tvirtina J. Vilemas.

„Labai džiaugiuosi, kad J. Vilemas su ponu V. Miškiniu žino būsimą skalūnų dujų kainą. Man keista, kad jie užsiima pranašystėmis, o ne investuoja į tuos dalykus, nes žino, kaip atrodys rinka vienu ar kitu atveju. Jei jie viską žino, kodėl užsiiminėja įžvalgom, o nėra verslininkai?“ – teiraujasi R. Staselis.

„Iš jų veiklos žinau, kad ponui J. Vilemui vadovaujant Lietuvos energetikos institutui ir V. Miškiniui būnant valstybės tarnyboje, Lietuva liko su vieninteliu rusišku vamzdžiu. Tai čia yra konkretus jų pasiekimas, o visa kita, man atrodo, yra nerimta“, – LRT.lt tinklalapiui komentavo „Verslo žinių“ apžvalgininkas.

Praėjusiais metais žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad skalūnų revoliuciją pradėjusios Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) netrukus ketina jas eksportuoti į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius