-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ekspertas Jurgis Vilemas apie Astravo atominę elektrinę: Vilniaus evakuacijos planas nepakenktų

Lietuva jau spėjo padaryti išvadas apie Baltarusijos atsiųstą į lietuvių kalbą išverstą Astravo atominės elektrinės (AE) tarpvalstybinį poveikio aplinkai vertinimą – mokslininkai sako, kad dėl visko nerimauti tikrai nereikia, bet atsargumo dėlei Vilniaus evakuacijos planą geriau turėti, praneša portalas delfi.lt.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nepriklausomas energetikos eksperto Jurgio Vilemo teigimu, jei Baltarusijoje statoma elektrinė veiktų be trikdžių, gamtai grėsmės ji tikrai nekeltų, tačiau avarijos atveju Lietuva ir tik maždaug už 50 km nuo jėgainės esantis Vilnius pajustų labai rimtas pasekmes.

Jo žodžiais tariant, labai blogai, kad elektrinė statoma šalia didžiausio Lietuvos miesto. Tačiau ką nors padaryti dabar jau per vėlu. Pasak pašnekovo, vertėtų pagalvoti apie Vilniaus evakuacijos plano parengimą. „Atstumas tikrai labai nedidelis, todėl evakuacijos planas, mano manymu, reikalingas“, – teigė J.Vilemas.

J.Vilemas atkreipė dėmesį, kad visai netoli Lietuvos pasienio statomos elektrinės negalima vadinti nemodernia ir pavojinga. Joje montuojami rusiški „AES-2006“ reaktoriai, naudojami ir kitose išsivysčiusiose šalyse.

„Tas reaktorius atitinka trečios kartos reaktorių saugos savybes. Beveik tokia pati elektrinė gali atsirasti ir Suomijoje. Ten jai keliami labai aukšti reikalavimai. Tarptautiniu mastu toks rusiškas reaktorius yra palyginti neblogai vertinamas. Jis neprastesnis už kitus šiuo metu esančius rinkoje“, – portalui sakė mokslininkas.Tačiau jis pabrėžė, kad statybos kontrolė greičiausiai bus mažesnė nei Europos Sąjungos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius