-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministerija: kitąmet dujų kaina šilumos tiekėjams bus mažesnė

Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai patvirtinus dujų perdavimo ir skirstymo bei tiekimo saugumo tarifus, aiškėja galutinė dujų kaina, kurią vartotojai mokės kitais metais.
Gazprom
Dujos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Energetikos ministerijos specialistų skaičiavimu, galutinė gamtinių dujų kaina šilumos gamintojams (perkantiems dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“ ir LITGAS) kitąmet turėtų būti maždaug 100 litų už 1000 kubinių metrų mažesnė, t.y. 6-7 procentais nei šiais metais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Toks kainų mažėjimas prognozuojamas įvertinus Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) ketvirtadienį patvirtintus perdavimo, skirstymo ir tiekimo saugumo tarifus.

„Kaip matome iš prognozių, nėra jokių priežasčių kalbėti apie šilumos brangimą. Priešingai – netgi susidaro prielaidos mažėti šilumos kainai“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Energetikos ministras pridūrė, kad buitiniai vartotojai jau dabar moka mažiau už dujas. Palyginti su pirmuoju šių metų pusmečiu, dujas šildymui naudojantys gyventojai dabar moka 22 procentais mažiau. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, dabar dujų kaina šiems gyventojams yra 31 procentu mažesnė. Kitais metais gyventojams dujų kaina turėtų išlikti panašiame lygyje, kaip yra dabar.

„Kaip matome iš prognozių, nėra jokių priežasčių kalbėti apie šilumos brangimą. Priešingai – netgi susidaro prielaidos mažėti šilumos kainai“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Atkreipkime dėmesį, kad nuolaidą iš „Gazprom“ pavyko išsiderėti tuomet, kai jau buvo aišku, jog terminalas Lietuvoje bus paleistas ir LITGAS iš esmės susiderėjo su „Statoil“ dėl būtinojo kiekio“, – pabrėžė energetikos ministras R. Masiulis.

VKEKK šiandien patvirtinta tiekimo saugumo dedamoji, skirta padengti investicijoms į suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, – apie 7,8 cento už kubinį metrą vietoj anksčiau planuotų daugiau nei 10 centų. Tarifas Lietuvos vartotojams sumažintas, nes įrengiant SGD terminalą, jo infrastruktūrą ir jungtį pavyko sutaupyti apie 100 mln. Lt.

VKEKK taip pat patvirtino AB „Amber Grid“ valdybos nustatytas gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainas, įsigaliosiančias nuo 2015 m. sausio 1 d. Bendra perdavimo kainų pokyčio, lyginant su 2014 metų perdavimo paslaugų kainomis, įtaka galutinei buitinių vartotojų mokamai kainai sudarys vidutiniškai apie 1 ct už kubinį metrą dujų.

Komisija patvirtino AB „Lietuvos dujos“ valdybos nustatytas gamtinių dujų skirstymo kainas, kurios bus taikomos nuo 2015 m. sausio 1 d. Skirstymo kainos viršutinė riba didėja 16,7 proc. (pagal tai apskaičiuota ir galima galutinė dujų kaina kitais metais). Tačiau konkrečios gamtinių dujų skirstymo kainos nuo 2015 m. sausio 1 d. skirtingoms kainų grupėms didėja nuo 5,1 iki 9,5 proc.  Pagrindinė dujų skirstymo kainos didėjimo priežastis – mažesnis dujų vartojimas. 2015 m. prognozuojami 17 proc. mažesni paskirstyti gamtinių dujų kiekiai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius