-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius: dėl SGD terminalo biokuro plėtra nesustos

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sako, kad valstybė, privaloma tvarka įpareigodama reguliuojamus gamintojus pirkti nustatytą kiekį dujų iš Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo, neatsisako iki šiol deklaruojamų planų mažinti dujų vartojimą ir skatinti biokuro plėtrą šilumos bei elektros sektoriuje.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ pareiškė ministras.

„Pagal naująjį modelį nebus reikalaujama pakeisti energijos gamybos procese naudojamos kuro rūšies ar vartoti tam tikrą iš anksto apibrėžtą gamtinių dujų kiekį, neatsižvelgiant į realų poreikį. Biokuro plėtra tikrai nebus stabdoma“, – sakė ministras.

Pasak jo, šiuo metu reguliuojami elektros ir šilumos gamintojai, energijos gamybai naudojantys gamtines dujas, ir gamintojai, teikiantys viešuosius interesus atitinkančias paslaugas, naudoja beveik du kartus daugiau gamtinių dujų nei reikalingas minimalus kiekis SGD terminalo veiklai užtikrinti.

Anot J.Neverovičiaus, rengiant SGD terminalo įstatymo projektą vyko glaudus bendradarbiavimas su Europos Komisijos atstovais dėl Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimų atitikties.

„Komisijai buvo detaliai pristatomi inicijuojami įstatymo pakeitimai ir siūlomo teisinio reguliavimo pagrįstumas. Energetikos ministerija yra gavusi 2013 metų gegužės 31 dienos Europos komisaro, atsakingo už energetiką, G.Oettingerio laišką, kuriame pažymima, kad įstatymo projektu teikiami pakeitimai yra sveikintini ir ES vidaus rinkos taisyklių atžvilgiu vertinami palankiai“, – sakė energetikos ministras.

Pavasario sesijos pabaigoje Seimas panaikino vadinamąją 25 proc. taisyklę, kuri numatė, kad didieji dujų vartotojai privalo tiek iš būsimojo SGD terminalo, tiek iš „Gazprom“ pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.

Priimtos Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisos numato, kad 540 mln. kubinių metrų per metus iš terminalo turės pirkti visi elektros ir šilumos gamintojai, kurių kainos reguliuojamos ir kurie teikia viešuosius interesus atitinkančias paslaugas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius