-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Energetikos ministras: Lietuvos sprendimai dėl derybų su „Gazprom“ – po ekspertų darbo

Lietuvos sprendimai dėl derybų su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ paaiškės po ekspertų pokalbių, teigia energetikos ministras ir derybų grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vyksta dalykinis ekspertų lygio pokalbis, tikimės, kad jis galėtų baigtis jau konkrečiais sprendimais, kurie būtų priimtini abiem pusėms. Kol kas konkrečių deklaracijų nenorėčiau pateikti“, - pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijai sakė J.Neverovičius. Jis pabrėžė, jog su „Gazprom“ vyksta „konstruktyvus“ dialogas

Ministras nekomentavo „Gazprom“ pasiūlymų, nes jie esą neatspindėtų viso paketo, kuriame - dujų kaina, kontraktas, tranzitas į Karaliaučių, trečiojo ES energetikos įgyvendinimas.

Rusijai aneksavus Krymą ir kilus Ukrainos krizei, kovo pradžioje neįvyko planuotas Lietuvos ekspertų vizitas į Maskvą. „Gazprom“ pasiūlymus Vilniuje vertino įvairių sričių ekspertai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vasarį yra sakiusi, kad paskutiniai „Gazprom“ raštiški pasiūlymai Lietuvai dėl dujų kainų ir kitų dujų tiekimo Lietuvai sąlygų yra nepriimtini, tačiau derybas įpareigojo tęsti. Premjeras teigė, jog dabar „ Gazprom“ siūloma kaina yra mažiausia, kurią kada nors pavyko išsiderėti, tačiau, pasak prezidentės, kainos nuolaida siūloma Lietuvos sąskaita.

Oficialiai nepatvirtinta, kad siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų - 2013-2015-ųjų - dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių - 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar.

Neoficialiomis žiniomis, „Gazprom“ siūlo Lietuvai pasirašyti naują 10 metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią 80 proc. dujų būtų perkama pagal sąlygą „take or pay“ („imk arba mokėk“), o dėl kainos būtų tariamasi iš naujo. Dabartinė dujų tiekimo sutartis baigiasi 2015-ųjų pabaigoje.

Už kainos nuolaidą „Gazprom“ nori, kad Lietuva atsiimtų visus ieškinius Lietuvos teismuose ir tarptautiniuose arbitražuose ir įsipareigotų ateityje nereikšti jokių pretenzijų, tuo pačiu nenumatant jokių kompensacijų už anksčiau taikytas per dideles kainas.

Lietuva Stokholmo arbitražui yra pateikusi daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinį ir reikalauja tokio dydžio kompensacijos už per brangiai iki 2012 metų pirktas dujas. Trejų metų nuolaidos, kurią siūlo „Gazprom“, vertė, skaičiuojant tik „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, būtų apie 750 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius