Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras Rokas Masiulis: „Energijos išteklių eksportas – ne mažiau svarbus nei ginklų“

Lietuva suinteresuota, kad JAV kuo anksčiau pradėtų eksportuoti suskystintąsias gamtines dujas (SGD), o iki eksporto pradžios mūsų šalis siekia užsiimti kuo geresnes pozicijas tarp potencialių pirkėjų.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasario 26 d. gamtinių dujų tiekimo ir prekybos bendrovė LITGAS Hiustone (JAV) pasirašė supratimo memorandumą su „Delfin LNG LLC“ – pirmąjį plūduriuojantį JAV dujų skystinimo terminalo projektą plėtojančia bendrove, pranešė Energetikos ministerija.

Pasirašytas susitarimas nėra įpareigojantis pirkti ar parduoti SGD. Tačiau, remiantis juo, bus tęsiamas bendradarbiavimas su „Delfin LNG“.

Pasirašytas susitarimas nėra įpareigojantis pirkti ar parduoti SGD. Tačiau, remiantis juo, bus tęsiamas bendradarbiavimas su „Delfin LNG“. Planuojama, kad Luizianos valstijoje giliavandeniame uoste esantis „Delfin LNG“ terminalas pradės veikti 2019 metais.

Šią savaitę LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus ketina pasirašyti susitarimą su dar viena energetikos kompanija. Šis susitarimas numato galimybę įsigyti SGD, kai tik jos bus parduodamos.

Su „Delfin LNG“ bei kitų energetikos bendrovių vadovais susitikęs JAV besilankantis energetikos ministras Rokas Masiulis pabrėžė SGD bei kitų energijos išteklių eksporto svarbą.

„Dabar diskutuojama, ar JAV turėtų tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau sprendimas tiekti energijos išteklius gali būti ne ką mažiau svarbus, nei ginklų. Jeigu JAV pradėtų tiekti energijos išteklius kitoms šalims, tai atimtų iš Rusijos pagrindinį ginklą, kurį ji dabar aktyviai naudoja – energetinį šantažą.

JAV energetikos sektorius veikia labai efektyviai, todėl jis turi konkurencinį pranašumą prieš tuos eksportuotojus, kurie naudoja energetiką kaip politinio spaudimo įrankį. Pastarųjų veikla nėra tokia efektyvi“, – sakė R. Masiulis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.

Šias mintis Lietuvos energetikos ministras išsakė ir susitikimuose su JAV analitikais, akademine bendruomene, verslo atstovais.

R. Masiulis susitiko su „Exxon Mobil“ – didžiausios JAV naftos ir dujų kompanijos – vadovais.

Vasario 26 d. Hiustono universitete R. Masiulis taip pat skaitė paskaitą apie energetinį saugumą. Ministras pristatė Lietuvos patirtį, kai SGD terminalas bei SGD importas padėjo šaliai padidinti energetinį saugumą. Susitikęs su Hiustono universiteto mokslininkais, R. Masiulis aptarė galimybę bendradarbiauti SGD tyrimų srityje. Šis bendradarbiavimas būtų vienas iš žingsnių kuriant Lietuvoje SGD kompetencijų centrą.

Tą pačią dieną R. Masiulis susitiko su „Exxon Mobil“ – didžiausios JAV naftos ir dujų kompanijos – vadovais. Jiems pristatyti Lietuvos planai dėl SGD rinkos plėtros bei skalūnų paieškos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius