Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministras Rokas Masiulis: pareiškėme norą išpirkti SGD terminalą

Lydimas delegacijos ir energetikos ministro Roko Masiulio antradienį Klaipėdoje vieši Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius. Ryte jis apsilankė suskystintų gamtinių dujų terminale. Po vizito „Independence“ laive Rokas Masiulis prakalbo apie Europos Komisijai pareikštą norą išpirkti šį laivą.
Marošas Šefčovičius ir Rokas Masiulis
Marošas Šefčovičius ir Rokas Masiulis / 15min nuotr.

„Vienas iš Lietuvos interesų, ką su ponu Šefčovičiumi aptarėme, kad Lietuva norėtų šį terminalą išpirkti, kad jis būtų ne tik dešimt metų Lietuvoje, bet visą laiką. Tai leistų mums dar atpiginti dujų kainą, dėl to, kad išpirkus terminalą mes galėtume kaštus išdėlioti per ilgesnį laikotarpį.

Tikimės, dar apie 20 proc. galėtų terminalo savikaina nukristi. Tam, aišku, kalbama su ponu Šefčovičiumi, gal būtų galima skirti ir Europos pagalbą. Reikia ieškoti resursų, būdų, ar tai paskolos, ar kokie kiti instrumentai“, – po vizito laive spaudos konferencijos metu kalbėjo R.Masiulis, pridurdamas, kad dabartiniai SGD rezultatai labai geri, bet sustoti nevalia.

15min nuotr./Marošas Šefčovičius ir Rokas Masiulis
15min nuotr./Marošas Šefčovičius ir Rokas Masiulis

R.Masiulis EK svečiui papasakojo, jog šiuo metu Lietuvoje beveik nebenaudojamos „Gazprom“ dujos, nes jos yra brangesnės nei tiekiamos iš terminalo. Beveik 90 proc. naudojamų dujų yra norvegiškos.

Anot R.Masiulio, kalbos apie SGD terminalo išpirkimą yra tik pirminės, kol kas labiau kalbama apie išpirkimo principą.

„Dar anksti kalbėti apie lėšas, lėšų pobūdį“, – paklaustas apie tai, kiek pinigų prireiktų išpirkimui, sakė R.Masiulis.

Šiuo metu SGD terminalo metiniai nuomos ir kiti kaštai siekia 80 mln. eurų. Esant galimybei laivą išpirkti, per 30-40 metų kaštai ženkliai sumažėtų.

„Terminalo kaštus išdėliotume ne dešimčiai metų, o 30-40 metų. Tokie laivai tarnauja 30-40 metų ir turėtume tiekimą ilgam laikui. Galėtume atpiginti dujas“, – kalbėjo energetikos ministras.

Šis terminalo projektas laikomas dideliu sėkmės elementu Europos Sąjungoje, nes pastačius jį dujos atpigo visame regione.

„Suskystintų gamtinių dujų Lietuvos projektas yra kaip pavyzdys, jis išskiriamas ir pažymimas kaip labai teigiamas. Labai džiaugiuosi, kad kainos Lietuvos vartotojams ir importo kainos nusmuko itin ženkliai“, – po vizito sakė EK pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

Jis itin pasidžiaugė Klaipėdos universiteto, Energetikos ministerijos ir „Klaipėdos naftos“ kuriamu projektu – nauju centru, kuriame suskystintų gamtinių dujų ekspertizė bus atliekama pasauliniu mastu.

Pirmadienį M.Šefčovičius viešėjo Vilniuje, lankėsi pas aukščiausius šalies vadovus ir aptarė kitus aktualius energetikos klausimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius