Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministras: visi „Perlas Energija“ klientai iki naujų metų galės grįžti į visuomeninį tiekimą

Visi veiklą nutraukiančios bendrovės „Perlas Energija“ klientai galės grįžti į visuomeninį tiekimą, ketvirtadienį žiniasklaidai komentavo energetikos ministras Dainius Kreivys. Tiesa, III etapo vartotojams tai padaryti bus paprasčiau, o II ir III etapų vartotojams sugrįžimas bus laikinas – iki naujų metų.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot ministro, didelė dalis kito nepriklausomo elektros tiekėjo per mėnesį nepasirinkusių „Perlas Energija“ vartotojų, mėnesį galės naudotis garantinio tiekimo paslauga, tačiau jo kaina bus kompensuojama.

„I ir II etapo „Perlas Energija“ vartotojai gali pasirinkti kitą elektros tiekėją. Tą jie turėtų padaryti iki rugsėjo 1 d. Jei nepasirenka iki rugsėjo 1 d., šiems klientams iki spalio 1 d. bus tiekiama elektra iš garantinio tiekimo, laikinai, ir nuo rugsėjo iki spalio 1 d. jiems bus tiekiama elektra už kainą, kuri yra artima visuomeniniam tiekimui“, – kalbėjo D.Kreivys.

Skirtumą tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos tuo laikotarpiu vartotojams kompensuos Vyriausybė. Visuomeninės elektros kainos tarifas iki kompensacijos siekia apie 33 centus už kWh. Ši kaina išliks stabili iki metų pabaigos.

Garantinio tiekimo kaina rugpjūčiui, be kompensacijos, siekia apie 55 ct/kWh. Tarifas yra iš naujo perskaičiuojamas kiekvieną mėnesį, pagal praėjusio mėnesio vidutinę elektros kainą biržoje.

Abiem atvejais taikoma 9 ct/kWh valstybės kompensacija.

Tuo tarpu priėmus įstatymo pataisas, nuo spalio 1 d. iki sausio 1 d. I ir II etapo „Perlas energija“ klientai galės naudotis visuomeniniu elektros tiekimu.

„Per tą laiką jie galės pasirinkti tiekėją, o kaip žinome, pasiūlymų šiai dienai rinkoje yra tikrai pakankamai neblogų“, – sakė D.Kreivys.

III etapo „Perlas Energija“ klientai iki rugpjūčio pabaigos gali arba pasirinkti kitą tiekėją arba grįžti į visuomeninį tiekimą iki trečiojo pabaigos, kuris D.Kreivio teigimu, bus atidėtas mažiausiai metams.

„Noriu patikinti visus „Perlas Energija“ pirkėjus, kad elektros energijos tiekimas niekam ir jokiu būdu nebus nutrauktas“, – sakė ministras.

„Perlas Energija“ istorija – „pamokanti ir labai nemaloni“

Patį bendrovės sprendimą nutraukti veiklą ministras teigė vertinantis „labai neigiamai“.

„Tokiu būdu savo verslo riziką [jie] perkėlė ant valstybės ir visuomenės pečių. O tai yra nepriimtina“, – sakė ministras.

Žurnalistų paklaustas apie savo asmeninę politinę atsakomybę, D.Kreivys pavadino „Perlas Energija“ istoriją „prasta“, „pamokančia“ ir „labai nemalonia“.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad elektros kaina rinkoje šiuo metu siekia apie 50 ct/kWh, daugelis vartotojų moka 25 ct/kWh. „Matant, kad didžioji dalis gyventojų moka dvigubai mažesnę kainą negu rinkos, aš nežinau, ką kalbėti“, – sakė ministras.

„Perlas Energija“ taip pat žada kompensacijas

Ketvirtadienį „Perlas Energija“ paskelbė stabdanti savo veiklą, bendrovė vartotojams elektrą tieks iki rugpjūčio 31 d.

Bendrovės vadovas Vilius Juraitis žiniasklaidai kiek anksčiau ketvirtadienį minėjo, kad bendri įmonės įsipareigojimai „gerokai“ viršija 14 mln. eurų, įmonės turtas preliminariu vertinimu siekia apie 15 mln. eurų.

„Perlas Energija“ tikisi atsiskaityti su klientais, kompensuodama tarifų skirtumus po to, kai klientai pasirašys sutartis su kitais nepriklausomais tiekėjais.

Tokia kompensacija galios tuo atveju, jeigu klientai iki rugpjūčio 28 d. pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą.

Rugpjūčio 5 d., kai paskelbė vienašališkai naikinanti fiksuotus elektros planus ir juos turinčius klientus pervedanti į su birža susietus planus, „Perlas Energija“ turėjo 180 tūkst. klientų. Per dvi savaites jų sumažėjo apie 20 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius