Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas kviečia JAV įmones tiekti dujas Baltijos šalims ir Lenkijai

Jungtinėse Valstijose viešintis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas kviečia šalies suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėjus tiekti dujas į Baltijos šalis ir Lenkiją.
SGD krovinys
SGD krovinys / „Lietuvos dujų tiekimas“ nuotr.

Anot ministro, JAV dujos ne tik užtikrins energetinį saugumą bei konkurencingesnes kainas vartotojams, bet ir atvers platesnes galimybes Lenkijos ir Lietuvos SGD terminalų panaudojimui viso regiono mastu.

„Pasaulinė SGD rinka yra dinamiška ir nuolatos vystosi, o JAV SGD rinka šiuo metu išgyvena pakilimo laikotarpį. Neseniai įvyko skalūninių dujų revoliucija, kaip tik šiuo metu pradedami vystyti nauji SGD eksporto pajėgumai, kurie jau 2019-2023 metais turėtų sukurti didelę šio kuro pasiūlą iš JAV“, – pranešime spaudai teigė Ž.Vaičiūnas. Jis pirmadienį Hiustone dalyvavo Transatlantinio energetinio saugumo forume.

Pernai į Lietuvą atplaukė pirmieji SGD kroviniai iš JAV – tai patvirtino, kad visos techninės sąlygos jų importui yra tinkamos, JAV dujos turi visas galimybes sėkmingai konkuruoti Baltijos šalių rinkose.

Dalį dujų pardavė britams

Dėl ribotos gamtinių dujų pasiūlos Jungtinėje Karalystėje ir dėl to pašokusių kainų Lietuvos importuotoja „Litgas“ dalį jai skirto suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinio kovą pardavė Didžiojoje Britanijoje (DB), skelbia portalas lrt.lt.

„Litgas“ valdančios „Lietuvos energijos“ valdybos narys Dominykas Tučkus sako, šio kainų šoko poveikis „Litgas“ krovinio kainai buvo minimalus, vertinant viso mėnesio NBP (angl. National Balancing Point) indekso kainų vidurkį, tačiau lyginant su momentinių krovinių kainomis DB rinkoje vasario pabaigoje, skirtumas buvo pakankamas, kad įmonė nukreiptų dalį krovinio būtent į šią rinką.

„Kitaip tariant, dujovežis „Litgas“ ir kitiems SGD pirkėjams Lietuvoje skirtą krovinį nuplukdė į Didžiąją Britaniją, kur jis buvo parduotas. Tokia proga pasinaudojo ir kiti momentinių SGD krovinių prekybininkai, kurie kelias savaites galėjo siūlyti SGD kiekius smarkiai išsekusiuose Didžiosios Britanijos SGD importo terminaluose“, – portalui teigė D. Tučkus.

Vasario pabaigoje NBP reikšmė kelioms valandoms pakilo nuo nuo 20 eurų iki 88 eurų už MWh. Lietuvoje vyraujančios dujų biržos „GET Baltic“ prekybos rodikliai šiuo metu neviršija 20–21 eurų.

BNS primena, kad praėjusią savaitę į Lietuvą atplaukė pirmasis šiemet Norvegijos „Statoil“ SGD krovinys, skirtas dujų prekybos bendrovei „Litgas“. Vietoje planuotų 138 tūkst. kubų į Klaipėdą buvo atgabenta 98 tūkst. tonų, o kita dalis parduota Didžiojoje Britanijoje.

„Litgas“ teigimu, toks sandoris leis sumažinti šių metų Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo sąnaudas apie 0,5 mln. eurų.

Praėjusiais metais, pasinaudojusi laikinu kainų šuoliu rinkoje, įmonė taip pat optimizavo tiekimą – pardavus dalį SGD krovinio Klaipėdos terminalo išlaikymo sąnaudos sumažintos 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius