Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 06

Ar LED lemputes geriau gesinti rečiau? Kada taupiau dirbti iš namų? Štai ko dažniausiai apie taupymą klausia lietuviai

Ar LED lemputes tikrai geriau gesinti kuo rečiau? Kiek racionalu mažinti šilumą namuose siekiant sutaupyti? Kokiais atvejais taupiau yra dirbti iš namų? Į šiuos ir kitus klausimus telefonu nuo spalio 17 d. atsakinėja Energijos taupymo konsultacijų linijos darbuotojai. 15min pasidomėjo, kokiais energijos taupymo klausimais labiausiai domisi Lietuvos gyventojai.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spalio 17 d. gyventojus telefonu pradėjo konsultuoti Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Energijos vartojimo efektyvumo didinimo kompetencijų centro specialistai.

Kaip 15min informavo LEA komunikacijos vadovė Patricija Zarankaitė, dažniausiai skambinantieji konsultantams užduoda bendrinį klausimą, kaip sumažinti sąskaitas.

„Kryptingai patarti galime tik tuo atveju, kai besikreipiantysis gali pakomentuoti daugiau apie savo namų ūkį: kiek energijos – elektros ar šilumos – suvartoja per mėnesį, kokią buitinę įrangą turi, kokios būklės yra namų ūkio langai ir kokia šildymo sistema naudojamasi“, – komentavo P.Zarankaitė.

Taip pat gyventojams opu suprasti – didelės ar mažos jų energijos sąnaudos.

Tai aktualu tiek tiems, kurie suvartoja mažai energijos ir jų energijos taupymo potencialas yra minimalus, tiek tiems, kurių vartojimas yra keletą kartų didesnis už vidutinį.

Remiantis turima statistika, LEA įvardijo vidutinius energijos suvartojimus namų ūkiuose:

  • Elektros energijos – 160–180 kWh per mėnesį.
  • Gamtinių dujų (naudojant šildymui) – 1880 m3 per metus.
  • Šilumos suvartojimas – 130–135 kWh/m2 per metus.
  • Degalų suvartojimas – 870 litrų dyzelino per metus.

„Sulaukiame ir smalsių gyventojų klausimų apie įvairių elektroninių prietaisų naudojimą – kokioms sąlygoms esant jie sunaudoja daugiau energijos, ar būtina prietaisus išjungti ar geriau palikti budėjimo režime, kiek sutaupyti gali padėti pasirinkti aukštesnės energijos vartojimo efektyvumo klasės įrenginiai ir panašiai“, – informavo P.Zarankaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius