Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ENSREG primygtinai ragina užtikrinti Ukrainos branduolinės energetikos objektų saugą

Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) išplatino antrąjį pareiškimą dėl Ukrainos branduolinės energetikos objektų saugos užtikrinimo, besitęsiant Rusijos karinei agresijai prieš kaimyninę valstybę.
Černobylio atominė elektrinė
Černobylio atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Pareiškime nurodoma, jog kovo 6-ąją nuotoliniu būdu surengtame posėdyje šia tema dalyvavo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), Vakarų Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų asociacijos (WENRA), Ukrainos branduolinės energetikos saugos reguliavimo institucijos (SNRIU) atstovai ir dvi stebėtojų statusą turinčios šalys - Šveicarija, Jungtinė Karalystė.

ENSREG atkreipia dėmesį ir apgailestauja dėl Rusijos pajėgų išpuolių prieš Zaporižės atominę elektrinę kovo 4-ąją ir prieš Charkivo branduolinį objektą „Neutronų šaltinis“ kovo 6 dieną. Tokie veiksmai yra visiškai nepriimtini dėl galimų rimtų tokio užpuolimo pasekmių branduoliniams objektams, pažymima pareiškime.

ENSREG ragina Rusijos karines pajėgas nedelsiant palikti Zaporižės AE aikštelę, kad eksploatuojanti organizacija galėtų užtikrinti saugų branduolinės jėgainės darbą ir atlikti pilną žalos įvertinimą, taip pat leisti atkurti tiekimo grandinę bei atitaisyti žalą. Rusija dar kartą raginama skubiai nutraukti visas karines operacijas šalia arba prieš branduolinius objektus Ukrainoje.

Kaip jau buvo pabrėžta vasario 27-ąją ENSREG išplatintame pareiškime, „bet koks ginkluotas puolimas prieš branduolinius objektus, skirtus taikiems tikslams, ir grasinimas jiems yra Jungtinių Tautų Chartijos, tarptautinės teisės ir Agentūros statuto principų pažeidimas“, kaip 2009 metais nusprendė TATENA Generalinė konferencija.

ENSREG visiškai palaiko kovo 4-ąją paskelbtą TATENA generalinio direktoriaus Rafaelio Mariano Grossi (Rafaelio Mariano Grosio) iniciatyvą dėl Ukrainos ir Rusijos susitarimo dėl Ukrainos branduolinių objektų saugos ir saugumo užtikrinimo. ENSREG yra pasirengusi, glaudžiai bendradarbiaudama ES lygmeniu ir su savo tarptautiniais partneriais, teikti reikalingą pagalbą bet kuriai tarptautinei misijai ir remiant bet kokį susitarimą dėl saugos ir saugumo.

ENSREG taip pat reiškia didelį susirūpinimą dėl padėties Černobylio AE zonoje, kurioje besitęsia apribojimai joje dirbančiam personalui atlikti įprastą saugai svarbios įrangos techninę priežiūrą ir remontą, neužtikrinamas patikimas elektros tiekimas objektams, nėra veiksmingos tarpusavio komunikacijos tarp eksploatuojančios organizacijos ir SNRIU, kartoja raginimą Rusijai nedelsiant nutraukti jos neteisėtą veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius