Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 06 /17:32

EP sutiko prilyginti dujas ir branduolinę energiją „žaliesiems“ ištekliams

Europos Parlamentas trečiadienį pritarė Europos Komisijos pasiūlymui, pagal kurį tam tikra branduolinė ir su gamtinėmis dujomis susijusi veikla įtraukiama į aplinkos atžvilgiu tvarios ekonominės veiklos sąrašą.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

EP Prancūzijos rytuose esančiame Strasbūro mieste atsisakė atmesti Prancūzijos ir Vokietijos remtą priemonę.

278 EP nariai balsavo už rezoliuciją, siūlančią nepritarti EK pasiūlymui, 328 – prieš, o 33 europarlamentarai susilaikė.

EK laikosi pozicijos, kad vykdant „žaliąją“ pertvarką svarbų vaidmenį atliks privačios investicijos į dujų ir branduolinę veiklą, todėl ji pasiūlė kai kurią su gamtinėmis dujomis ir branduoline energija susijusią veiklą laikyti pereinamąja veikla, padedančia švelninti klimato kaitą.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala, kurio šalis ką tik pusmečiui iš Prancūzijos perėmė vadovavimą ES, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad EP balsavimo rezultatas yra „puikios naujienos“ Europai.

„Sudaromos sąlygos siekti energetinio savarankiškumo, absoliučiai būtino mūsų ateičiai“, – sakė jis.

„Žalioji“ etiketė, oficialia ES kalba vadinama „taksonomija“, dujoms ir branduolinei energijai yra vienintelė galimybė tam tikroms ES šalims pasiekti savo tikslus dėl klimato, prieš balsavimą įspėjo jis.

Nedidelė, bet įtakinga šalių narių ir aktyvistų grupė labai stengėsi įtikinti europarlamentarus atmesti EK pasiūlymą.

Gamtinių dujų kritikai pažymi, kad taip visų pirma reikėjo padaryti dėl karo Ukrainoje ir kad investicijų į šią sritį skatinimas tik didins priklausomybę nuo tiekimo iš Rusijos.

Aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ aktyvistė Ariadna Rodrigo sakė, kad su šiuo sprendimu bus „kovojama teismuose“.

Švedų aktyvistė Greta Thunberg socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „šis veidmainiavimas stulbina“ ir kad EP sprendimas „didina mūsų priklausomybę nuo kuro iš Rusijos“.

Tuo metu branduolinės energijos kritikai atkreipia dėmesį į nelaimingų atsitikimų ir branduolinių atliekų keliamą pavojų ir tvirtina, kad geriausias kelias į priekį yra saulės ir vėjo energija.

Tačiau EK, spaudžiama daug branduolinės energijos naudojančios Prancūzijos ir nuo gamtinių dujų priklausančios Vokietijos, įrodinėja, kad ir branduolinė energija, ir dujos turi suvaidinti tam tikrą vaidmenį kaip švaresni energijos šaltiniai pereinant prie klimato atžvilgiu neutralios ateities.

ES tikisi, kad dujų ir branduolinės energijos prilyginimas „žaliesiems“ ištekliams nukreips daug privataus kapitalo į veiklą, padedančią siekti tikslų dėl klimato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius