-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES atsisakė planų naftą iš bitumingojo smėlio pripažinti nešvaresne nei kitų rūšių nafta

Europos Sąjunga (ES) atsisakė planų naftą, išgaunamą iš bitumingojo smėlio, pripažinti nešvaresne nei kitų rūšių nafta, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Nafta
Nafta / K.Vanago, R.Vilimo/BFL nuotr.

Tokiu būdu buvo pašalinta galima didelė kliūtis Kanadai eksportuoti šią naftą į Europą.

ES iš pradžių planuota Kuro kokybės direktyva būtų buvusi nepalanki iš bitumingojo smėlio Albertos provincijoje išgaunamai naftai, kurios gavyba laikoma gerokai taršesnė nei kitų rūšių naftos gavyba.

Kanada ne vienus metus kovojo prieš šią ES iniciatyvą ir vienu metu net grasino kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

„Kanada darė didžiulį spaudimą“, – pareiškė dienraščiui vienas Europos Komisijos (EK) pareigūnas.

Kanados vyriausybė tvirtina, kad šalyje išgaunama sunkioji nafta padėtų ES įgyvendinti energijos šaltinių įvairinimo tikslą ir sumažinti priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų tiekimo.

Pagal sušvelnintus EK pasiūlymus naftos tiekėjai iš bitumingojo smėlio išgaunamą naftą dabar galės priskirti prie tokios pat kategorijos, prie kurios priskiriama tradicinės gavybos nafta, o perdirbėjai galės importuoti didesnius tokios naftos kiekius.

Eksportuoti naftą į Europą Kanada pradėjo visai neseniai – pirmoji siunta į Ispaniją buvo pristatyta gegužės mėnesį, tačiau šalis Europą laiko svarbia galima rinka.

Kanados vyriausybė tvirtina, kad šalyje išgaunama sunkioji nafta padėtų ES įgyvendinti energijos šaltinių įvairinimo tikslą ir sumažinti priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų tiekimo.

„Kanada yra saugus, atsakingas ir patikimas energijos šaltinis, kuris vis labiau prisideda prie pasaulio energetinio saugumo“, – pareiškė Kanados išteklių ministras Gregas Rickfordas (Gregas Rikfordas).

ES kuro kokybės direktyva siekiama skatinti naudoti mažiau taršų transporto kurą. Pagal ją kuro tiekėjai Europoje būtų įpareigoti iki 2020 metų 6 proc. sumažinti kuro šiltnamio efektą sukeliančių dujų intensyvumą (palyginti su 2010 metų lygiu).

Kad įsigaliotų, direktyvą dar turi patvirtinti ES valstybės narės ir Europos Parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius