Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo Europos Komisijos pasiūlymas dėl dujų kainos „lubų“: pasinaudoti pavyktų tik retkarčiais

Antradienį Europos Parlamente energetikos komisarė Kadri Simson pristatė Europos Komisijos pasiūlymą dėl gamtinių dujų kainos reguliavimo. Kainų lubų mechanizmas įsigaliotų, jei gamtinių dujų kaina atitiktų dvi sąlygas – Nyderlandų TTF biržoje dujų kaina viršytų 275 eurus/MWh bei skirtumas tarp TTF kainos ir pasaulinės suskystintų gamtinių dujų kainos būtų lygus arba didesnis nei 58 eurai/MWh per 10 prekybos dienų.
Kadri Simson
Kadri Simson / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.
Temos: 2 Dujos Dujų kaina

Europos Komisijos pasiūlyta kainų riba yra gerokai aukštesnė nei šiandieninė dujų kaina TTF biržoje. Ši jau kelias savaites svyruoja 110-120 eurų/MWh ribose.

Vis dėlto, vasaros mėnesiais ši kaina laikinai buvo kirtusi 350 eurų/MWh ribą ir vėliau nuosekliai mažėjo

„Žinome, kad ES moka labai dideles kainas už dujas, ir nors kainos sumažėjo, vis dar esame veikiami spekuliacinės energijos kainų dinamikos“, – kalbėjo komisarė.

„Europos Komisija pasiūlė nustatyti 275 eurų už megavatvalandę dujų kainos viršutinę ribą TTF sutartims mėnesiui į priekį“, – patvirtino ji.

Kaip šis mechanizmas veiks?

Pasak K.Simson, mechanizmas automatiškai įsijungtų kai dujų kaina TTF biržoje atitiktų du kriterijus.

Pirmoji sąlyga – standartinė dujų kaina TTF biržoje dvi savaites turėtų viršyti 275 eurus už megavatvalandę. Antroji – pasiūlyta dujų kainos viršutinė riba būtų įvesta, kai skirtumas tarp TTF kainos ir pasaulinės SGD kainos 10 prekybos dienų būtų lygi arba didesnė nei 58 eurai/MWh.

K.Simson teigė, kad šia priemone bus galima naudotis sudėtingais momentais. „Mes nesiimame reguliavimo priemonių dujų kainai nustatyti, o tai yra kraštutinės priemonės mechanizmas, kuris pradedamas taikyti esant tam tikroms sąlygoms“, – aiškino už energetiką atsakinga eurokomisarė.

„Tai yra esminė sąlyga, užtikrinanti, kad korekcijos intervencija į rinką būtų atliekama tik tada, kai TTF biržos dujų kainos nebeatspindi rinkos pagrindų. Taip pat labai svarbu, siekiant užtikrinti, kad šiuo sunkiu ES laikotarpiu ir toliau galėtume pritraukti SGD“, – pažymėjo K.Simson.

Kai kurios dujų lubų įvedimo mechanizmui prieštaraujančios šalys baiminasi, kad įvedus žemas kainų lubas, SGD gabenantys laivai verčiau pasirinks rinkas, kurios gali mokėti daugiau - visų pirma Azijos valstybes.

Komisarė savo pranešime įvertino ir tai, kad tokio pobūdžio intervencija reiškia ir tam tikrą riziką.

Tačiau toks mechanizmas prireikus gali būti sustabdytas, kaip ir bet kuris kitas politinis sprendimas, pabrėžė K.Simson. Ji vertino pasiūlytą mechanizmą, kaip įnešantį pusiausvyros į žemyno dujų rinką.

„Tai apsauga nuo per didelių kainų, kurios gali sukelti sunkumų piliečiams ir žalos verslui“, – kalbėjo ji.

Šį Europos Komisijos pasiūlymą ketvirtadienį svarstys visų 27 ES valstybių energetikos ministrai, Briuselyje vyksiančiame susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius