-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai nori atsiriekti dešimtadalį Lietuvos dujų rinkos

Estijos valstybinė energetikos bendrovė „Enefit“ jau kitąmet žada pradėti prekybą dujomis Lietuvoje. Estai sako, kad didelės rinkos dalies nesitiki – pirmaisiais veiklos metais ketina atsiriekti dešimtadalį.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Estai laukia nesulaukia, kada Lietuvoje nustos galioti „Gazprom“ taikoma dujų nuolaida – sako, kad tik tada mūsų dujų rinka taps konkurencinga. O tai reiškia, kad galimybė pasipelnyti atsiras ir estams.

Vėliausiai estai dujas Lietuvai tikisi pradėti pardavinėti 2018 metų pradžioje. Tiesa, į galimybes užsidirbti čia kol kas žiūri rezervuotai.

„Manome, kad rinkos dalis bus kukli“, – 15min sakė „Enefit“ atstovas Aivaras Tihane.

Jo manymu, pirmaisiais veiklos metais estai galėtų atsiriekti iki 10 proc. rinkos.

„Matysime, kaip reaguoja rinka. Mes matome, kad, pavyzdžiui, elektros rinkoje, lietuviai yra pasyvūs – elektros tiekėjo jie keisti nenori. Jie labai mėgsta derėtis su esamais elektros tiekėjais“, – apie rinkos ypatumus kalbėjo „Enefit“ atstovas. Apie kainas estai taip pat nedaugžodžiauja.

Ką tik liberalizuotoje Latvijos rinkoje estai dujų pardavimus ketina pradėti jau šiemet. Estijoje dujų prekyba „Enefit“ užsiiminėja trejus metus, užima apie 20 proc. rinkos.

Estija, kuri, degindama skalūnus ir panaudodama vėją, pagaminama daugiau energijos nei suvartojama šalyje, turi didelių ambicijų būti dideliu energijos tiekėju tiek Baltijos šalims, tiek Lenkijai.

Šiuo metu estai atlieka studijas, ar būtų galima jūroje pastatyti vėjo jėgainių parką. Tiesa, jis turėtų būti labai didelis – 600-700 MW. O tai reiškia, kad jo statybai reikėtų ne tik regioninių partnerių ir jų pinigų, bet ir rinkos, mat Estijai daugiau energijos nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius