-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 23 /14:30

Estija neigia „tam tikrą“ teigiamą atsakymą dėl VAE, apie kurį kalba Algirdas Butkevičius

Estijos pozicija dėl naujos atominės elektrinės (VAE) Visagine projekto nepakito – galutiniai sprendimai galimi, tik išsamiai jį išanalizavus, pareiškė Ekonomikos ministerijos pareigūnas. Kiek anksčiau penktadienį premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad Lietuva sulaukė „tam tikro pozityvaus atsiliepimo“ iš Estijos dėl prieš kelerius metus sustabdyto milijardinės vertės naujos atominės elektrinės (VAE) Visagine projekto.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Estijos pozicija dėl VAE projekto nepakito – prieš apsisprendžiant reikia atsakyti į klausimus, kuriuos dėl šio projekto yra pateikę potencialūs investuotojai“, – BNS sakė Estijos Ekonomikos ministerijos vicekancleris energetikos klausimais Ando Leppimanas, komentuodamas Lietuvos premjero pareiškimą penktadienį Vilniuje.

Mūsų pozicija nekinta: investuoti į VAE ekonominiu požiūriu nėra protinga, – pridūrė A.Leppimanas.

Jo žodžiais, dabar Estija laikosi nuomonės, kad investuoti į VAE projektą nėra ekonomiškai naudinga.

„Principiniai klausimai dėl Baltijos valstybių elektros energijos rinkos organizavimo yra aptariami Baltijos šalių ministrų tarybos Energetikos komitete. Atsakymams į juos gauti atliekami įvairūs tyrimai. Kol jie nebus baigti ir kol nesusiformuos palankios sąlygos investicijoms į šią sritį, mūsų pozicija nekinta: investuoti į VAE ekonominiu požiūriu nėra protinga“, – pridūrė A.Leppimanas.

Matė „tam tikrą“ teigiamą atsakymą

Algirdas Butkevičius penktadienį pareiškė, jog Lietuva sulaukė „tam tikro pozityvaus atsiliepimo“ iš Estijos dėl prieš kelerius metus sustabdyto milijardinės vertės naujos VAE projekto.

Po tam tikrų pokalbių, pateiktos tam tikros informacijos, tam tikrų klausimų atsakymų, jau tam tikri pozityvūs dalykai atkeliauja ir iki Lietuvos, – A.Butkevičius.

„Galiu pasakyti, kad jau pagaliau tam tikras atsiliepimas pozityvus yra gautas iš Estijos. Kada pradėjau dirbti ministru pirmininku, buvo pasakyta, kad šitas klausimas su jais nebuvo derinamas ir jie nelabai norėdavo kalbėtis. Bet pastoviai, po tam tikrų pokalbių, pateiktos tam tikros informacijos, tam tikrų klausimų atsakymų, jau tam tikri pozityvūs dalykai atkeliauja ir iki Lietuvos“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Energetikos ministro atstovas Mantas Dubauskas BNS teigė, kad penktadienį Vilniuje susitinka už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos ir Estijos viceministrai.

Jo teigimu, ministrai aptaria praėjusią savaitę trijų šalių ministrų Rygoje pasirašytą energijos tiekimo saugumo deklaraciją, kuri numato bendrus šalių veiksmus dėl dujų rinkos kūrimo, elektros tinklų sinchronizavimo, taip pat naujos atominės projekto likimo.

Daugiau informacijos apie susitikimo rezultatus M.Dubauskas žadėjo pateikti vėliau penktadienį.

Pernai gruodį Baltijos šalių premjerų susitikime Taline A.Butkevičius pažadėjo sustiprinti derybas su su Japonijos korporacija „Hitachi“ ir partneriais Latvijoje bei Estijoje dėl VAE statybos.

Šnekėjosi Davose

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę Davose susitiko su „Hitachi“ vadovu Hiroaki Nakaniši. Anot jos, bendrovė toliau nori dalyvauti projekte ir investuoti į kitus ekonomikos sektorius Lietuvoje.

Lietuva 2011 metų vasarą parinko „Hitachi“ strateginiu investuotoju į atominę elektrinę, bet po metų surengtame patariamajame referendume projektas nesulaukė paramos. Dabartinė Vyriausybė galutinio sprendimo negali priimti, nes neturi pakankamos paramos iš galimų projekto partnerių – Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius