-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos ministrė: SGD išdujinimo laivas bus bazuojamas Suomijoje, bet ne Estijoje

Suomijos išnuomotas suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalo laivas – plaukiojanti saugykla ir pakartotinio dujinimo įrenginys – bus nuolat bazuojamas ne Estijos Paldiskyje, o Suomijos nedideliame Ingos uoste.
Laivas „Independence“
Laivas „Independence“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Apie tai pranešusi Estijos ekonomikos ir infrastruktūros ministrė Riina Sikkut paaiškino, jog toks principinis susitarimas pasiektas per jos susitikimą su Suomijos ekonomikos ministru Miku Linteliu, būsimomis bendromis taisyklėmis užtikrinant, kad terminalas tieks dujas Suomijai ir Estijai vienodomis sąlygomis.

Abi kaimyninės šalys pavasarį buvo susitarusios, kad toks laivas atplauks į tą terminalą, kuris bus baigtas statyti anksčiau. Planuojama, kad SGD terminalas Paldiskyje jie bus baigtas statyti lapkričio pradžioje, o Ingoje – gruodžio mėnesį.

Suomijos dujų perdavimo tinklų operatorė „Gasgrid Finland“ gegužę su JAV bendrove „Excelerate Energy“ pasirašė 150,9 tūkst. kubinių metrų talpos SGD saugyklos ir pakartotinio dujinimo įrenginio „Exemplar“ nuomos sutartį dešimčiai metų.

Estijos ministrės žodžiais, dabar Suomija paaiškino, kaip smarkiai pasikeitė jos padėtis nuo pavasario – Rusija nutraukė dujų tiekimą, o po „Nord Stream“ dujotiekių gijų sprogimo kilo susirūpinimas dėl Suomijos-Estijos dujų jungties „Balticconnector“ saugumo.

Gamtinių dujų poreikis Suomijoje yra kelis kartus didesnis nei Estijoje.

„Atsižvelgiant į susirūpinimą dėl elektros energijos kainų, ji būtų mažesnė Estijoje ir Baltijos šalyse, jei Suomija galėtų pagaminti pakankamai [elektros energijos]", – aiškino R.Sikkut.

Praėjusio mėnesio pabaigoje ji pareiškė, jog Estijai reikia savo SGD išdujinimo laivo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius