Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos Tartu miestas nuo 2021 metų naudos energiją tik iš atsinaujinančių šaltinių

Estijos Tartu miestas ketina sudaryti sutartį su prekybos degalais bendrove „Alexela“ dėl energijos gatvių apšvietimui pirkimo ir nuo ateinančių metų taps tik žaliąją energiją naudojančiu miestu.
Tartu, Estija
Tartu, Estija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Tartu Energetika

2015 metais Tartu miesto taryba parengė miesto tvarios energetikos ekonomikos veiksmų planą, kurio strateginis tikslas yra sumažinti anglies dioksido išmetimą, susijusį su energijos vartojimu. Remdamasis nustatytais tikslais, miestas ketina sudaryti sutartį dėl energijos pirkimo, kuri nuo ateinančių metų leis padidinti žaliosios elektros energijos dalį iki šimto procentų.

„Pereidamas tik prie žaliosios energijos, Tartu žengia labai svarbų žingsnį link anglies dioksido neišskiriančio miesto, nes elektros energija iš neatsinaujinančių šaltinių sudaro didžiausią dabartinės mūsų anglies dioksido emisijos dalį. Kitas didelis mūsų laukiantis iššūkis yra perėjimas prie atsinaujinančių kuro šaltinių, susijusių su svarbiomis miesto perkamomis paslaugomis, tokiomis kaip atliekų išvežimas ir gatvių priežiūra, tačiau vis dar reikia išanalizuoti perėjimo prie tokio kuro galimybę“, – pareiškė mero pavaduotojas Raimondas Tammas.

Miestas sudarys sutartį dėl elektros energijos pirkimo gatvių apšvietimui ir miesto įstaigoms, taip pat darželiams ir mokykloms, kurios bendra apimtis yra 19 700 MWh per metus. Elektros energija bus perkama 2021–2022 metais biržos kaina, o bendrovė „Alexela“ pasiūlė 0,84 euro už kilovatvalandę maržą. Elektros energija bus pradėta teikti sausio 1 dieną.

Pastaraisiais metais Tartu žengė ėmėsi įvairių priemonių siekdamas sukurti tvaresnę gyvenamąją aplinką.

Šiuo metu Tartu viešajame transporte jau naudojama energija tik iš atsinaujinančių šaltinių – visi miesto autobusai yra varomi biodujomis, o išmaniojoje dalijimosi dviračiais sistemoje naudojama tik žalioji energija.

Tuo tarpu gatvių apšvietimo sistemoje daug energijos naudojančios natrio lempos palaipsniui keičiamos energiją taupančiomis LED lempomis.

Miestui priklausančiuose pastatuose daugiausia naudojamas centralizuotas vietinis regioninis šildymas, kurio maždaug 85 proc. gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius