Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 26 /21:04

Estų žniasklaida: estai dėl brangios elektros biržoje kaltina lietuvių ir latvių įmones

Estai birželio mėnesį elektrą elektros biržoje pirko gerokai brangiau nei, pavyzdžiui skandinavai. To priežastis yra Lietuvos ir Latvijos įmonių sukurtos anomalijos, rašo estų tinklalapis „Baltic Business News“.
Elektros stulpai
Elektros stulpai / „Scanpix“ nuotr.

Estijos ekonomikos reikalų ministerija sako šiuo metu tirianti, ar Lietuvos ir Latvijos prekybininkai neiškreipė konkurencijos ir tokiu būdu estams nepadidino elektros kainų.

Pavyzdžiui, Suomijoje elektra antradienį kainavo 50, 13 euro už megavatvalandę, o Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – 103, 85 euro. Tai šįmet didžiausia elektros kaina Estijoje.

„Elektros kaina yra nenormaliai aukšta“, – sakė Ekonomikos reikalų ministerijos kanclerio pavaduotojas Ando Leppimanas, kuris prižiūri elektros sektorių ir pridūrė, kad rimtai aiškinsis, kas kaltas dėl susidariusios padėties.

Pasak jo, didžiausia problema yra ta, kad Lietuva ir Latvija, skirtingai nei Estija, neparduoda energijos, kurią pačios pagamina elektrinėse. Dėl to jaučiamas energijos trūkumas Kyla klausimas, kiek produkcijos turi

Baltijos valstybių elektros rinka nefunkcionuoja taip, kaip turėtų, nes ne visi operatoriai elgiasi vienodai.  

ATNAUJINTA 21.04 Komentuodama Estijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie pakilusias elektros kainas „Nord Pool Spot“ biržoje, AB „Latvenergo“ atmeta bet kokius kaltinimus dėl įtakos kainų augimui, nes bendrovė yra elektros energija prekiaujanti kompanija ir aukštos kainos nėra jai naudingos, nes tai padidintų ir gamybos kaštus. Vasaros metu, esant žemam vandens lygiui Dauguvos upėje, Latvija patiria elektros deficitą, taigi „Latvenergo“ kaip elektros pirkėja negali teikti pasiūlymo „Nord Pool Spot“ biržai ir taip paveikti elektros energijos kainas. Šiuo atveju išaugusiai kainai Estijoje įtakos gali turėti Estijos elektros gamintojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius