Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eurokomisaras: EK toliau politiškai palaikys Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją

Už energetiką atsakingas Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius sako, jog EK toliau ketina politiškai palaikyti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo projektą su kontinentine Europa, rašo „Verslo žinios“.
Marošas Šefčovičius
Marošas Šefčovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltijos valstybes sujungus su Lenkijos ir žemyninės Europos elektros tinklais ne tik sumažėtų priklausomybė nuo energijos importo iš Rusijos.

„Sinchronizuoti Baltijos valstybių elektros energijos tinklus su Europos tinklais yra labai svarbu regionui ir visai ES. Baltijos valstybes sujungus su Lenkijos ir žemyninės Europos elektros tinklais ne tik sumažėtų priklausomybė nuo energijos importo iš Rusijos. Taip ES būtų sudarytos palankesnės sąlygos prekybai elektros energija, padidėtų energijos kainų konkurencija ir pagerėtų vartotojams teikiamų paslaugų kokybė“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė M.Šefčovičius.

Anot jo, dėl projekto svarbumo EK toliau ketina politiškai palaikyti sinchronizaciją.

BNS anksčiau rašė, kad gegužės pradžioje Baltijos šalių premjerai ir Lenkijos ministrė pirmininkė sutarė, kad birželio pabaigoje bus pasirašytas supratimo memorandumas dėl elektros tinklų sinchronizavimo.

Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro atliktoje sinchronizavimo studijoje nurodoma, kad optimaliausias variantas yra sinchronizavimas dviem „LitPol Link“ jungtimis – jo kaštai galėtų siekti 770-960 mln. eurų, kai viena jungtimi jie siektų 900 mln. eurų. Galimybė sinchronizuoti Baltijos šalis su Skandinavija vertinama 1,36-1,41 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius