Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa 2016–2017 metais įsigijo 2,8 mlrd. kubinių metrų JAV SGD

Europos Sąjungos (ES) šalys 2016–2017 metais įsigijo iš viso 2,8 mlrd. kubinių metrų JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir Europai tenkanti JAV dujų eksporto dalis jau viršija 10 proc., pareiškė Europos Komisija.
Gamtinės dujos
Dujos / 123rf.com nuotr.

„Nuo pirmojo krovinio 2016 metų balandį ES suskystintų gamtinių dujų importas iš Jungtinių Valstijų pasiekė iš viso 2,8 mlrd. kubinių metrų. 2016 metais Europai teko 5 proc. JAV SGD eksporto, o 2017 metais ši dalis jau viršijo 10 proc.“, – per Briuselyje surengtą spaudos konferenciją pažymėjo Komisijos atstovė spaudai Mina Andreeva.

Komisijos paskelbtame pranešime primenama, kad liepos 25 dieną paskelbtame bendrame pareiškime Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas sutarė „stiprinti ES ir JAV strateginį bendradarbiavimą energetikos srityje“.

„Europos Sąjunga yra pasirengusi sudaryti daugiau galimybių importuoti suskystintas gamtines dujas iš JAV, ir tai vyksta jau dabar. Didėjančiam JAV suskystintų gamtinių dujų eksportui, jei jų kaina būtų konkurencinga, tektų ir didesnis strateginis vaidmuo aprūpinant ES dujomis“, – pažymėjo Komisijos pranešime cituojamas J.-C.Junckeris, kuris taip pat paragino šalinti kliūtis prekybai dujomis.

Už klimato politiką ir energetiką atsakingas Komisijos narys Miguelis Ariasas Canete tokį dujų tiekimo diversifikavimą pavadino svarbiu „patikimo dujų tiekimo ES užtikrinimo“ elementu.

„Todėl suskystintų dujų importo iš JAV konkurencingomis kainomis didinimas yra sveikintinas. Be to, vietinė dujų gamyba ES mažėja sparčiau nei numatyta ir greičiau atsisakoma akmens anglimis kūrenamų elektrinių“, – pažymėjo Komisijos narys.

Komisijos pranešime nurodoma, kad „ES bendrai finansavo arba įsipareigojo bendrai finansuoti per 638 mln. eurų vertės SGD infrastruktūros projektus“.

ES turi 150 mlrd. kubinių metrų nepanaudotų pajėgumų ir dar remia 14 suskystintų gamtinių dujų infrastruktūros projektų, dėl kurių pajėgumai iki 2021 metų padidės dar 15 mlrd. kubinių metrų. Jie, pasak Komisijos, galėtų būti panaudoti suskystintų gamtinių dujų importui iš JAV, jei rinkos sąlygos būtų tinkamos, o kainos – konkurencingos.

Atsakydama į žurnalistų klausimus, kita oficiali Komisijos atstovė Anna Kaisa Itkonen pranešė, kad nuo 2016 metų SGD iš Jungtinių Valstijų gavo devynios ES valstybės narės, įskaitant Lietuvą. Daugiausia dujų importavo Ispanija, Prancūzija ir Italija.

„Kalbama apie konkurencingas [JAV dujų] kainas“, – pareiškė ji, paprašyta palyginti Jungtinių Valstijų ir didžiausių ES SGD tiekėjų – Nigerijos ir Kataro – kainas.

Vis tik Komisija pažymėjo, kad šiuo metu JAV teisės aktais vis dar reikalaujama išankstinio procedūrinio suskystintų gamtinių dujų eksporto į Europą patvirtinimo. Pasak Briuselio, šių suvaržymų klausimas turi būti išspręstas ir JAV galiojančios taisyklės turi būti pakeistos taip, kad JAV suskystintų gamtinių dujų eksporto tvarka į ES taptų paprastesnė.

Per susitikimą Vašingtone J.-C.Junckeris ir D.Trumpas įsteigė vykdomąją darbo grupę, priminė Komisija.

Nuo tada buvo palaikomi ryšiai tarp Komisijos pirmininko ir JAV prezidento, tarp už prekybą atsakingos Komisijos narės Cecilios Malmstrom ir JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio, taip pat tarp kitų abiejų šalių aukšto rango pareigūnų.

Buvo susitarta, kad rugpjūčio 20 dieną J.-C.Junckerio prekybos patarėjas ir aukšto rango ES prekybos pareigūnas Vašingtone susitiks su JAV kolegomis ir toliau sieks įgyvendinti bendrą pareiškimą.

„Tokiu būdu ES ir JAV atstovai bendradarbiauja šioje vykdomojoje darbo grupėje, kad padidintų JAV suskystintų gamtinių dujų eksportą į Europą“, – pareiškė Komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius