Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentarai nesutiko mažinti reikalavimų atsinaujinančių išteklių gamybai iki 2030 m.

Europos Parlamentas (EP) nubalsavo prieš Europos Komisijos (EK) siūlymą energijos gamybą iš atsinaujinančių išteklių ES iki 2030 m. didinti iki 27 proc. Europarlamentarai taip pat nepatvirtino ataskaitos dėl 2030 m. klimato ir energetikos politikos strategijos ir tokiu būdu pademonstravo politinę valią siekti labiau ambicingų tikslų šiose srityse.
Vėjo jėgainių parkas Šilalės rajone
Vėjo jėgainė / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.


„27 proc. yra visiškai neambicingas ir plėtros neskatinantis tikslas. Žinia, kad EP atmetė šį siūlymą, suteikia vilčių, jog politikai neužtrenks durų atsinaujinančių išteklių plėtrai. Atsinaujinantys ištekliai yra ateities energijos šaltinis, o verslas yra pasirengęs investuoti į technologijų plėtrą, kad energijos gamyba vyktų  kuo efektyviau. Todėl ES šalys narės ir Europos Taryba turi laikytis principingos pozicijos šiuo klausimu“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) vadovas Saulius Pikšrys.

Pasak jo, taip pat labai svarbu, kad konkurečius įsipareigojimus klimato ir energetikos politikos srityse prisiimtų kiekviena ES šalis, nes tik tokiu atveju bus pasiekta pozityvių pokyčių.

Anot S. Pikšrio, nepatvirtindami šios ataskaitos, europarlamentarai išsaugojo kryptį, kuria sutarė judėti visa Europa: riboti šiltnamio efektą skatinančių dujų emisiją, skatinti energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybą ir siekti didesnio efektyvumo visoje energetikoje.

Siekia mažiausiai 30 proc.

Europos vėjo elektrinių asociacija (European Wind Energy Association – EWEA), kuriai priklauso LVEA, sutarė siekti, kad elektros gamybos iš atsinaujinančių energijos ištekių reikalavimas būtų pakeltas mažiausiai iki 30 proc. Šio tikslo savo šalyje sieks kiekviena nacionalinė organizacija, kuri yra EWEA narė.

Kokių tikslų energetikos ir klimato politikos srityse Europa sieks iki 2030 m., ES narių valstybių vadovai spręs ES Tarybos susitikimuose, kurie vyks kovą ir birželį.

EK siūlymą energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybą didinti iki 27 proc., o šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją riboti iki 40 proc. pateikė sausį. Taip pat buvo siūloma nekelti konkrečių reikalavimų kiekvienai ES šaliai atskirai.

Lietuva šiuo metu yra įsipareigojusi ES iki 2020 m. pasiekti, kad 23 proc. šalyje suvartojamos energijos sudarytų energija, gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius