Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentarai siūlo Ignalinos AE uždarymui skirti tiek, kiek prašo Lietuva

Europos Parlamentas palaiko Lietuvą siekiant Ignalinos atominės elektrinės uždarymui iš Europos Sąjungos gauti kone 800 mln. eurų, o ne 550 mln., kaip siūlo Europos Komisija. Europarlamentarų nuomonė tik patariamoji, o galutinį sprendimą priims Bendrijos lyderiai, greičiausia tik kitąmet. Tačiau energetikos ministras tikisi, kad tai padės Lietuvai derybose, o EP paramą laiko įvertinimu, kad uždarymo darbai vyksta tinkamai.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečdalis Ignalinos atominės įrangos jau išmontuota. Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, šiemet net padaryta daugiau nei planuota. Tačiau laukia sunkiausias darbas – po 4 metų turėtų prasidėti reaktorių išmontavimo darbai.

„Pradėjus reaktorių išardymą sustoti nebus galima. Jie buvo statomi kitoje sistemoje ir tos dokumentacijos, skaidrumo, aiškumo tikrai nėra. Dėl to viską reikės analizuoti, vertinti, rengti atskirus projektus“, – pasakojo Ž.Vaičiūnas.

Tam pritaria ir energetikos ekspertas Rytas Staselis. Esą net trūksta instrukcijų, kaip galingiausi pasaulyje reaktoriai buvo montuojami, tad jų ardymą jis vadina pavojingu darbu.

„Deja, Sovietų sąjunga pastatė šį objektą, o kaip jį išardyti, niekur nėra parašyta. Turėsime didelį galvos skausmą“, – kalbėjo R.Staselis.

Energetikos ministro teigimu, siekiant tinkamai pasirengti reaktorių ardymui, būtinas finansavimas. Lietuva prašė iš kito Bendrijos 7 metų biudžeto beveik 800 mln. eurų, tačiau komisija pasiūlė 550 mln.

Europarlamentarai siūlo Ignalinos AE uždarymui skirti tiek, kiek prašo Lietuva, ir taip pat padėti jai saugoti radioaktyvias atliekas. Parlamento nuomonė – tik patariamoji, tačiau, energetikos ministro teigimu, tai bus argumentas derybose dėl biudžeto.

„Jei nebus skiriama, tokia suma, kokios prašo Lietuva, galimas darbų vėlavimas, gali padidėti uždarymo kaina, prarasime kvalifikuotą darbo jėgą“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Valstybės kontrolė prieš 3 metus skelbė, kad atominės uždarymas dešimtmečiu jau vėluoja, ir pabrango 100 mln. eurų. Tačiau dabar Briuselis sako, kad darbai vyksta tinkamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius