Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija: ES bendrovės su įsigytomis rusiškomis dujomis gali elgtis kaip nori

Europos Komisija dar kartą atmetė Rusijos priekaištus, esą gamtinės dujos Ukrainai iš Vakarų tiekiamos neteisėtai, ir atmetė atitinkamus „Gazprom“ grasinimus, pareikšdama, jog Europos Sąjungos (ES) bendrovės su įsigytomis rusiškomis dujomis gali elgtis kaip tik nori.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES energetikos komisaro atstovė Sabine Berger ketvirtadienį pareiškė, jog Europos Komisija atkreipė dėmesį į pranešimus, jog Rusijos monopolininkas „Gazprom“ neva teismais grasina dujas Ukrainai teikiančioms ES bendrovėms ir juos laiko nepagrįstais.

„Mūsų manymu, tokie grasinimai yra visiškai nepagrįsti. Tikimės, jog „Gazprom“ bus patikimas tiekėjas, vykdantis įsipareigojimus partneriams Europoje. Niekas negali nurodinėti, ką ES įmonės turi daryti su jau įsigytomis rusiškomis dujomis“, – sakė S.Berger.

Jos žodžiais, šios dujos gali būti parduodamas tiek ES, tiek ir trečiųjų šalių vartotojams.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas trečiadienį pareiškė, jog dujų tiekimo iš Vakarų reversu apimtys pastaruoju metu sumažėjo nuo 18 mln. iki 7 mln. kubinių metrų parą dėl „Gazprom“ spaudimo Slovakijos, Lenkijos, Vengrijos bendrovėms.

Rusijos monopolininkas „Gazprom“, nepatenkintas tuo, kad Ukraina nemoka už dujas jo vienašališkai smarkiai padidinta kaina, nuo birželio vidurio sustabdė tiekimą Ukrainai. Kijevas, „Gazprom“ pasiūlytą kainą laikanti politine ir nepriimtina, tikisi visiškai atsisakyti rusiškų dujų ir jomis apsirūpinti iš Europos pakankamomis apimtimis.

Tokių Ukrainos planų įgyvendinimas reikštų Rusijos dujų eksporto į Europos rinką padidėjimą ir dalies jų grąžinimą į Ukrainą. „Gazprom“ nuostoliai dėl to būtų skaičiuojami milijardais JAV dolerių per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius