Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija uždegė „žalią šviesą“ Lietuvos SGD terminalo projektui

Tyrimą atlikusi Europos Komisija (EK) po maždaug pusmetį trukusio tyrimo oficialiai pripažino, jog Lietuvos suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) projektas yra tinkamai įgyvendinamas.
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu / „Klaipėdos naftos“ nuotr.

„Mes laukiame rytoj oficialaus rašto, kuris patvirtins, kad mūsų terminalo projektas – jo reguliacinė aplinka, įstatymai, pasirinktas verslo modelis, technologinis sprendimas yra tinkamas ir atitinka Europos Sąjungos pamatinius principus“, – antradienį spaudos konferencijoje pranešė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

„Šis sprendimas atvers galimybę iškart pasinaudoti paskola iš Europos investicijų banko ir leis mums jau terminalo veiklą vystyti, kaip jau dabar yra numatyta“, – pridūrė jis.

Anot jo, EK išvados – vienas svarbiausių įvykių, įgyvendinant SGD terminalo projektą.

„Tai yra teisinės juostelės perkirpimas. Antras pagal svarbumą įvykis be terminalo paleidimo“, – kalbėjo „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius.

R.Masiulis taip pat pažymėjo, kad EK išvada yra atsakas skundus Komisijai pateikusioms bendrovėms „Achema“, „Lietuvos dujos“ bei dviem Lietuvos asociacijoms, kurios yra apskundusios Komisijai šiuo metu vis dar renkamą SGD terminalo priedą ir vadinamąją 25 proc. taisyklę, kurios šiemet nuspręsta atsisakyti.

„Klaipėdos naftos“ finansų ir administravimo departamento direktorius Mantas Bartuška teigė tikintis, jog EIB paskola bus galima pradėti naudotis per mėnesį ar kelis.

Bendrovės teigimu, EK vertino ekonominį projekto pagrindimą, laivo-talpyklos nuomos sąlygas ir išpirkimo galimybę, dujų tarifų struktūrą, finansavimo modelį, projektą reglamentuojančių įstatymų bazę, kitus aspektus. Valstybės pagalbos priemones apima valstybės garantija už EIB paskolą, sąnaudų įtraukimas į dujų tarifą, prievolė per SGD terminalą tiekti 540 mln. kubų dujų, krantinės nuoma iš Klaipėdos uosto.

„Klaipėdos nafta“ ir EIB liepą pasirašė 20 metų trukmės iki 87 mln. eurų paskolos sutartį, kurios preliminarios metų palūkanos yra 0,67 proc. Paskola užtikrins iki 50 proc. SGD terminalo projektui reikalingų lėšų.

Iki šiol „Klaipėdos nafta“ negalėjo gauti banko paskolos – tam buvo būtinas EK vertinimas.

„Klaipėdos nafta“ projektą finansuoja savo, dujų vartotojų ir skolintomis lėšomis. Terminalas turi būti baigtas iki 2014 metų gruodžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius