-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Sąjungai pirmininkaujanti Lietuva – energetikos lobistų akiratyje

Ką tik prasidėjusį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai ketina išnaudoti energetikos srityje aktyviai dirbantys lobistai. Kalbėdami apie nepriklausomybę nuo importuojamos žaliavos, atsinaujinančių išteklių panaudojimą, būtinybę kovoti su klimato kaita ir didelėmis kainomis, jie nepamiršta atominių elektrinių bei iškastinio kuro.
Vaiku nešinas Kopenhagos gyventojas eina pro gaublius, pastatytus miesto centre specialiai prieš konferenciją.
Vaiku nešinas Kopenhagos gyventojas eina pro gaublius, pastatytus miesto centre specialiai prieš konferenciją. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nori neteršti oro, bet naudoti anglį

Prieš porą mėnesių Vilniuje vykusios konferencijos „2nd Energy Summit 29+1“, kurią globojo premjeras Algirdas Butkevičius, dalyviai – Centrinės Europos energetikos kompanijas vienijančios organizacijos „Centrinės Europos energijos partneriai“ (Central and Eastern Europe Partners, CEEP) nariai – pasirašė memorandumą dėl efektyvesnio energijos išteklių panaudojimo ir didesnės energetinės nepriklausomybės.

Jaroslavas Neverovičius: „Kalbame ir su žaliaisiais, ir su anglininkais, ir su branduolinės energetikos bei vėjo sektoriaus atstovais.“

Dokumente nurodyta, esą bendra ir laisva ES rinka padės spręsti su klimato kaita susijusius pokyčius, o kuriant tokią rinką, gyvybiškai svarbi tampa infrastruktūra.

Kad Europa išnaudotų savo potencialą, memorandumo autoriai ragina užtikrinti prieinamas energijos kainas, būtinas ekonomikai augti, siekti energetinio efektyvumo, ypač pastatų ir transporto, kurti integruotą ir liberalią energetikos rinką, mažinti valstybių priklausomybę nuo vienintelio išorinio tiekėjo, o labiausiai – stiprinti energetinį saugumą.

Greta frazės apie atsinaujinančius šaltinius (vėją, saulę ir biomasę), kurie padėtų sumažinti iškastinio kurio naudojimą ir importą, kartu – atmosferos taršą, pasiūlyta tirti atominės energetikos galimybes, atsižvelgiant į griežtus saugumo reikalavimus ir problemas, kylančias dėl uždaromų atominių elektrinių ir branduolinių atliekų tvarkymo.

Dar daugiau dėmesio, kaip vienai iš energetinio saugumo didinimo priemonių, skirta vietiniam iškastiniam kurui – angliai, gamtinėms ir daug aistrų Lietuvoje keliančioms skalūnų dujoms, naftai. Memorandumo autoriai siūlo eksploatuoti efektyviai tokį kurą naudojančias elektrines, pasitelkti šiuolaikines technologijas, pavyzdžiui, surinkti anglies dvideginį, nepamiršti kitų šaltinių (suskystintų gamtinių dujų, didesnio regioninio dujotiekio, elektros linijų tinklo).

Pasirašiusieji memorandumą pageidauja labiau derinti ES valstybių veiksmus, susijusius su išorės energetikos politika, dalyvauti atitinkamose diskusijose, glaudžiau bendradarbiauti su Europos Komisija (EK).

„Garsiai nuskambėjo klausimas, ar toliau turi būti klimato politika, ar energetikos politika, kuri padeda įgyvendinti klimato politiką, – po pasirašymo surengtoje spaudos konferencijoje teigė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. – Tai yra svarbūs klausimai, apie kuriuos kalbėsime ir mūsų pirmininkavimo metu. Memorandumas yra svarbus įnašas, ir mes, be abejo, atsižvelgsime į pastabas, kurias šiandien pateikė CEEP.“

Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius

Jaroslavas Neverovičius: kalbame su visais

Portalo 15min.lt paprašytas pakomentuoti, kodėl dalyvavo šiame renginyje ir kaip CEEP deklaracijos suderinamos su Lietuvos valdžios pažadais plėtoti atsinaujinančią energetiką bei kovoti su oro tarša, J.Neverovičius pažymėjo, kad reikia visus išklausyti.

„Tai organizacijai priklauso anglies įmonės, o nuo jos priklauso didelė dalis Lenkijos, Vengrijos, Čekijos ekonomikos. Negalime nekalbėti, – aiškino ministras. – Kalbame ir su žaliaisiais, ir su anglininkais, ir su branduolinės energetikos bei vėjo sektoriaus atstovais. Kalbame su visais, išklausome ir visus klausimus sprendžiame profesionaliai. Tikrai nereikėtų greitų išvadų daryti.“

Vyriausybės narys patikino, kad minėta konferencija buvo nesusijusi su valstybės institucijomis, todėl jos komentuoti nesiėmė.

„Malonu, kad jiems buvo svarbu pristatyti savo požiūrį prieš mūsų pirmininkavimą. Su malonumu išklausėme ir linkime jiems sėkmės, Tačiau tai, aišku, yra vienas iš balsų, į kuriuos įsiklausome kaip pirmininkai. Bet ne vienintelis“, – pridėjo ministras.

Turi valstybės užnugarį

Išgirdę, kad J.Neverovičius pristatė memorandumą, aplinkosaugininkai sureagavo emocingai. „Tai, kad Lietuvos ministras remia jų (CEEP – red. past.) veiklą, nėra geras ženklas!“ – tvirtino vietos nevyriausybinės organizacijos atstovas.

Ši organizacija yra pakliuvusi į Briuselyje dirbančių nevyriausybininkų akiratį kaip esą daranti neigiamą įtaką vieningai ES klimato ir energetikos politikai, kuri padėtų kurti mažai anglies dvideginio sukuriančią (angl. low-carbon) ekonomiką.

CEEP skelbia esanti tarptautinė ne pelno asociacija, atstovaujanti Centrinės Europos šalių energetikos interesams. Portalo euractiv.com teigimu, iš tiesų tai yra lobistinė organizacija, kurią įkūrė ir daugiausiai sudaro Lenkijos naftos bei anglies kompanijos, įskaitant valstybines. Tiek CEEP vadovas Januszas Luksas (beje, kaip teigiama portale freerepublic.com, sovietmečiu dirbęs saugumui), tiek direktorių tarybos nariai, tiek sekretorė – lenkai.

ceep.be nuotr./`alys, esančios CEEP interesų zonoje
ceep.be nuotr./Šalys, esančios CEEP interesų zonoje

Tiesa, tarp asociacijos narių – du lietuviški pavadinimai: koncerno „Achemos grupė“ ir elektros perdavimo sistemos operatorės „LitGrid“.

Organizacijos tikslas esąs suvienyti šio regiono bendroves ir kolektyviai daryti įtaką aukščiausio lygio politiniams sprendimams. Pabrėžiami ES priklausančių Rytų ir Centrinės Europos valstybių panašumai ekonomikoje ir energetikoje, taip sudarant įspūdį, kad jos turi bendrą interesą priešintis Bendrijos klimato politikai.

Pirmiausiai vienas turtingiausių lenkų Janas Kulczykas, plėtojantis naftos ir energijos gamybos verslą (pavyzdžiui, planuojantis šiaurės Lenkijoje statyti 2000 megavatų galios anglimi kūrenamą elektrinę), 2010 m. įkūrė organizaciją „Rytų ir Centrinės Europos vystymas“ (Central and Eastern Europe Development, CEED).

„Ernst & Young“ atlikta studija teigia, kad ES energetikoje turi laikytis dviejų krypčių: viena būtų skirta Vakarų Europai, kita – Centrinei Europai dėl esą skirtingų ekonominių bei energetinių sąlygų.

Tais pačiais metais valstybinės naftos kompanijos „Grupa Lotos“ iniciatyva buvo įregistruota ir CEEP – reaguojant į „dinamiškus ES teisės aktų pokyčius“ ir faktą, kad daugiau nei du trečdaliai nacionalinių įstatymų gimsta Briuselyje. Asociacija užsimojo imtis „aktyvaus vaidmens kuriant ES teisės aktus energetikos sektoriui ir daryti realią įtaką“. Iniciatyvą pasveikino ir parėmė tokie žmonės, kaip tuometis Europos Parlamento (EP) pirmininkas Jerzy Buzekas, ES biudžeto komisaras Januszas Lewandowskis ir „LitGrid“ generalinis direktorius Vidmantas Grušas.

CEEP užsakymu 2011 m. bendrovės „Ernst & Young“ atlikta studija teigia, kad ES energetikoje turi laikytis dviejų krypčių: viena būtų skirta Vakarų Europai, kita – Centrinei Europai dėl esą skirtingų ekonominių bei energetinių sąlygų. Portalo 15min.lt kalbintų ekspertų teigimu, iš tiesų pastarojo regiono šalys gerokai skiriasi, pavyzdžiui, Lenkija priklauso nuo anglies, o Lietuva ir Latvija – priešingai, Čekijoje deginant anglį pagaminama tik 59 proc. elektros, Slovakijoje ir Slovėnijoje – mažiau nei 15 proc.

Skirtingos klimato ir energetikos politikos kryptys esą sumažintų investicinį patrauklumą ir sukurtų atotrūkį tarp inovatyvios enegetikos sistemos Vakaruose bei senstančios naujosiose ES narėse.

Lenkijai nepatiko planas mažinti taršą

ES yra paskelbusi tikslą iki 2020 m. sumažinti anglies dvideginio išmetimą 20 proc., lyginant su 1990-aisiais, ir tiek pat padidinti atsinaujinančių išteklių naudojimą bei energetinį efektyvumą. Lenkija triskart vetavo Bendrijos planą iki 2050 m. sumažinti anglies dvideginio išmetimą 80–95 proc.

Užpernai Briuselyje surengtas Anglies dienas reklamuojančius plakatus papuošė ES Tarybai pirmininkavusios Lenkijos logotipas. Analogiška konferencija praėjusių metų lapkritį, kurios vieni iš organizatorių buvo CEEP ir į kurią buvo pakviesti aukšti EK bei EP atstovai, Pasaulinės anglies asociacijos ir Europos liaudies partijos paramos, teigė euractive.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius