Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fortum“ jėgainė dar tik testuojama, bet jau pykdo gyventojus

Uostamiesčio Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje išbandoma pirmoji atliekas deginanti termofikacinė jėgainė Baltijos šalyse „Fortum Klaipėda“ jau pykdo gyventojus. Šie aiškina, kad dar tik testuojama gamykla gerokai teršia orą.
„Fortum“ termofikacinėje jėgainėje
Jau testuojama termofikacinė jėgainė. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Ketvirtadienį jėgainėje apsilankė Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai. Į jėgainę atvyko ir aplinkosaugininkai, jau gavę laišką iš nepatenkintų gyventojų.

Pirmoji Baltijos šalyje

Naujoji termofikacinė jėgainė, pastatyta Klaipėdos LEZ, kainavo apie 130 mln. eurų (apie 450 mln. Lt). 95 proc. bendrovės „Fortum Klaipėda“ akcijų priklauso suomių kapitalo UAB „Fortum Heat Lietuva“, likusi dalis – „Klaipėdos energijai“.

Bendrovė skyrė apie 9 mln. Lt gyventojų iš Lypkių kaimo iškeldinimui.

Europoje iš viso jau veikia 400 tokio tipo jėgainių, daugiausia Prancūzijoje – 130. Klaipėdoje pastatyta – kol kas pirmoji Baltijos valstybėse.

Per metus čia ketinama sudeginti iki 260 tūkst. tonų komunalinių ir gamybinių atliekų bei biokurą – medienos drožles. Maždaug pusė į katilus pateksiančių atliekų bus surūšiuotos, 30 proc. – pramoninės atliekos, likusi dalis – biokuras. Per metus čia bus galima pagaminti 400 Gwh šilumos energijos ir 140 Gwh elektros energijos, t.y. maždaug 40 proc. Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio. Jėgainėje gaminama šilumos energija – maždaug 10 proc. pigesnė nei gaminama „Klaipėdos energijos“.

Visa pagaminta šiluma parduodama į Klaipėdos miesto šilumos tinklų sistemą, elektros energija tiekiama į bendrą elektros tinklą.

Per metus gali susidaryti apie 5 tūkst. tonų pavojingų aplinkai pelenų. Viena lietuvių kompanija šiuos pelenus veš į Norvegiją, kur jie pilami į šachtas.

Bendrovėje dirba 35 specialistai, dauguma jų – atvykę iš Kauno.

Pykdė dar nepastatyta

Ši jėgainė, kuri prailgins sąvartynų gyvavimo laiką, dar nė nepastatyta ėmė pykdyti klaipėdiečius. Baimintasi, jog į krosnis pateks ir nerūšiuotos atliekos, taip pat ir pavojingos. Ketvirtadienį jėgainėje apsilankė ir keli visuomenininkai. Po vizito jie neslėpė, jog matyti vaizdai neįtikino. Esą gamykla žinojusi apie svečius, todėl ir pasiruošė nepretenzingai.

Pietinės miesto dalies gyventojai skundžiasi sausio pabaigoje užuodę itin aitrų kvapą, lygino jį su medikamentais. Teigta, kad kvapas itin suintensyvėjo sausio 25-osios vakarą.

Anot bendrovės „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Juozo Donielos, šiuo metu jėgainė testuojama. Todėl galimi tam tikri nukrypimai. Aplinkosaugininkai jau pradėjo tyrimą ir kovą paskelbs išvadas.

Bendrovė „Fortum Klaipėda“ savo interneto puslapyje kasdien skelbs paros duomenis, kiek kokių medžiagų pateko į orą. „To nepakanka, tokie duomenys turėtų būti atnaujinami kas valandą, o ne kas parą“, – aiškino visuomenininkė Jolanta Norkienė.

Anot jos, bendrovė turėtų prisidėti prie naujos oro tyrimo stotelės Klaipėdoje. Šiuo metu mieste yra dvi tokios stotelės. Artimiausia stotelė nuo bendrovės – už poros kilometrų.

Bendrovės direktorius J.Doniela patikino, jog bandymų metu buvo analizuojami išmetimai į orą, jie esą neviršijo normų, o kai kurie buvo keliolika kartų mažesni nei leidžiama.

Kaip teigė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys, pirmaisiais metais pati įmonė keturis kartus atlis savikontrolę, vėliau pagal kontrolės planą numatyta paimti dar du mėginius. „Tokioms bendrovėms keliami itin griežti aplinkosauginiai reikalavimai. Matome, kad čia sumontuota moderniausia technika. Šiuo metu mieste fiksuoja tarša kietosiomis dalelėmis ir ją daugiausia kelia šildomi individualūs namai, transportas. Kitų parametrų netgi ribiniai dydžiai nėra pasiekti“, – aiškino A.Kairys.

„Fortum Klaipėda“ visu pajėgumu imtų veikti balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius