Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fortum“ siekia įsigyti vėjo parką Mažeikių rajone

Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ valdoma bendrovė „Fortum Heat Lietuva“ siekia įsigyti parduodamą vieną moderniausią Lietuvoje maždaug 72 mln. eurų vertės vėjo parką Mažeikių rajone. Parko valdytojos „Pamario jėgainių energijos“ vadovas teigia, kad susidomėjimas parku yra didelis.
„Fortum“ Klaipėda
„Fortum“ Klaipėda / „Fortum“ nuotr.

„Fortum Heat Lietuvos“ vadovas Vitalijus Žuta BNS patvirtino, kad bendrovė dalyvauja 100 proc. Mažeikių vėjo parką valdančios bendrovės "Pamario jėgainių energija" akcijų pardavimo procese, tačiau teigė negalintis išsamiau jo komentuoti, nes tebevyksta procedūros.

„Vyksta procesas, tai daugiau komentuoti negaliu“, – BNS sakė V.Žuta. Jis tikisi, kad laimėtojas paaiškės dar šį mėnesį.

Vėjo parką parduoda Švedijos investicijų bendrovė „Orion Asset Management“ ir Olandijos kapitalo fondas „Energy Investment Fund“.

Anot V.Žutos, Suomijos „Fortum“ aktyviai dalyvauja įvairiuose atsinaujinančios energetikos projektuose – ne tik biokuro.

„Fortum“ aktyviai dalyvauja šioje srityje, todėl nutarėme sudalyvauti (ir aukcione – BNS), bet pažiūrėsime, kaip seksis", – teigė „Fortum Heat Lietuvos“ vadovas.

Anot jo, „Fortum“ domintų įgyvendinti vėjo projektus Lietuvoje – tiek jūroje, tiek sausumoje. V.Žutos teigimu, jeigu bus padidinta jau išnaudota vėjo energijos kvota, „Fortum Heat Lietuva“ svarstys apie jėgainių įrengimą.

„Svarbu, kad būtų aiškios taisyklės“, – teigė V.Žuta.

„Pamario jėgainių energijos vadovas Darius Velička BNS teigė, kad susidomėjimas parku yra didelis, tačiau tikino negalįs daugiau komentuoti, nes jis pats derybose nedalyvauja. Jo teigimu, susidomėjimas vėjo parkais auga, nes rinkoje yra daug kapitalo ir mažai objektų, į kuriuos būtų galima investuoti.

„Dabar toks metas, kai investuotojai nelabai turi kur investuoti, tad tokia situacija, kad net tie, kurie su nekilnojamuoju turtu dirba, nebežino, ką daryti, į nekilnojamąjį turtą bijo investuoti. (...) Ypač kai skelbiamos neigiamos palūkanos, tai niekas nenori sąskaitose laikyti pinigų“, – BNS sakė D.Velička.

Mažeikių vėjo parko įsigijimu domisi ir valstybės valdoma energetikos grupė „Lietuvos energija“ – jos vadovas Dalius Misiūnas anksčiau BNStai yra patvirtinęs.

„Fortum Heat Lietuva“ Klaipėdoje valdo atliekas ir biokurą deginančią kogeneracinę elektrinę, jai taip pat priklauso 49 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų – projektą bendrovė įgyvendina kartu su „Lietuvos energija“. Be to, „Fortum“ tiekia šilumą Joniškyje ir Švenčionyse.

Suomijos „Fortum“ veikia įvairiose energetikos srityse – ji valdo atliekų, vėjo, saulės, branduolines jėgaines ir hidroelektrines.

Švedijos kapitalo grupės „Scaent Baltic“ valdoma „Orion Asset Management“ ir „Energy Investment Fund“ pernai rugsėjį paskelbė, kad parduoda maždaug 72 mln. eurų vertės 45,6 megavatų galios vėjo parką Mažeikių rajone. Parko statyba baigta pernai birželį – jį įrengė Vokietijos vėjo turbinų gamintoja „Nordex“, o jėgainės yra vienos aukščiausių Lietuvoje (120 metrų).

„Energy Investment Fund“ valdo 51 proc., o „Orion Asset Management“ – 49 proc. „Pamario jėgainių energijos“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius