Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12 /16:52

G.Landsbergiui informavus apie neveikiantį Astravo boikotą, Latvijos ministras žada „abipusiai priimtiną sprendimą“

Su Latvijos kolega Rygoje penktadienį susitikęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis jam pristatė Lietuvos specialistų turimus duomenis, esą įrodančius, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektra patenka į Baltijos šalių rinką, nepaisant pažadėjo boikoto. Kaip spręsti šią situaciją tarsis kitos Lietuvos ir Latvijos ministerijos, tačiau latvių diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius sako suprantantis Lietuvos nerimą ir žada „abipusiai priimtiną sprendimą“.
Gabrielius Landsbergis ir Edgaras Rinkevičius
Gabrielius Landsbergis ir Edgaras Rinkevičius / 15min nuotr.

Lietuvos energetikos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad specialistai užfiksavo, jog baltarusiška elektra patenka į Baltijos šalių rinką, nors jos po Astravo AE paleidimo pernai yra įsipareigojusios nepirkti šios elektros.

Tai turinčius įrodyti duomenis penktadienį Latvijos kolegai, ekonomikos ministrui pateikė Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys. Jie taip pat aptarti per Rygoje vykusį užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Turėjau galimybę pristatyti duomenis, kuriuos surinko Lietuvos energetikos ministerija. Aptarėme, kad dabar (latviams – 15min) reikia laiko susipažinti su faktais, kuriuos pristatėme“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Jis taip pat patikino žinantis, kad ministras D.Kreivys tuos pačius duomenis penktadienį telefonu aptarė su Latvijos ekonomikos ministru Janiu Vitembergu. D.Kreivio komentarus galite paskaityti čia.

„Mano žiniomis, jų diskusija buvo vaisinga“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė su E.Rinkevičiumi sutaręs, kad lauks, ką sutars už klausimą atsakingos ministerijos.

„Jeigu iškils būtinybė mums įsitraukti į diskusijas, mes būsime pasiruošę“, – teigė ministras.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius taip pat teigė besitikintis, kad klausimą dėl Astravo boikoto pavyks išspręsti už tai tiesiogiai atsakingoms ministerijoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Rinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Rinkevičius

„Mes suprantame visą nerimą dėl branduolinės saugos, apie kurį kalba mūsų draugai lietuviai, ir taip pat suprantame kitus klausimus“, – sakė E.Rinkevičius.

„Tikimės rasti abipusiai priimtinus sprendimus šioms problemoms išspręsti“, – pridūrė jis.

E.Rinkevičius taip pat paprašė laiko leisti Latvijos institucijoms susipažinti su Lietuvos pateikta informacija.

Nepavykęs boikotas

Diskusijos dėl Astravo elektros boikoto atsinaujino praėjusią savaitę, kai D.Kreivys Seimo komitetui pristatė duomenis, anot jo, įrodančius, kad ši elektra pateko į Lietuvą ir buvo suvartota, o jos vertė siekė apie 4 mln. eurų per paskutines dešimt sausio dienų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ir elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ trečiadienį paskelbė detalesnius duomenis dėl nepavykusio boikoto.

Anot jų, Astravo elektra į Lietuvą patenka, nes elektra su Rusija prekiaujanti Latvija elektros užsako daugiau, negu rusai jos gali „atiduoti“.

Tokiu būdu dėl sovietinės energetikos sistemos ypatumų elektros trūkumas kompensuojamas vadinamuoju fiziniu elektros srautu iš Baltarusijos per Lietuvą.

„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Valdžioje esantys konservatoriai sako, kad taip įvyksta dėl ydingos Baltijos šalių energetikos ministerijų pernai suderėtos Baltijos šalių elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos.

Ji taikoma Latvijoje ir Estijoje, bet netaikoma Lietuvoje, nes to neleido vietinis valstybinis energetikos rinkos reguliuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius