-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 01 /15:47

G.Nausėda: bundanti Baltarusijos pilietinė bendruomenė turės ką pasakyti dėl Astravo AE

Baltarusijai skubant paleisti Astravo atominę elektrinę (AE), visa tarptautinė visuomenė turi principingai tai įvertinti, nes jėgainė yra viso regiono saugumo klausimas, sako Lietuvos prezidentas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad ir bundanti Baltarusijos pilietinė bendruomenė taip pat turi ką pasakyti dėl Astravo AE.

„Atominės paleidimas yra skubinamas ir manau, kad visa tarptautinė bendruomenė, ypatingai Europos bendruomenė, turi labai principingai vertinti tai, kas vyksta už sienos ir kad tai nėra tik Lietuvos ir Baltarusijos, Latvijos ir Baltarusijos ar Lenkijos ir Baltarusijos klausimas. Tai viso regiono saugumo klausimas“, – žurnalistams Ariogaloje, kur vyko trisdešimtasis politinių kalinių, tremtinių ir laisvės kovų dalyvių sąskrydis, sakė šalies vadovas.

Pasak G. Nausėdos, pilietinė visuomenė taip pat turi aiškiai pasakyti savo nuomonę.

Prezidentas be kita ko pareiškė tikintis, kad bundanti Baltarusijos pilietinė bendruomenė taip pat „turės ką pasakyti šituo klausimu“.

„Ko jau ko, bet turbūt derinimo su jais, ką statyti, kaip statyti, tikrai nebuvo. Tai buvo net ne pačios Baltarusijos, o kitos valstybės sprendimas ir Baltarusija dabar tampa savotišku įkaitu“, – kalbėjo šalies vadovas.

Anksčiau sveikindamas politinių kalinių, tremtinių ir laisvės kovų dalyvių sąskrydį G. Nausėda teigė, su naujausia grėsme valstybei – atominiu monstru, Astravo AE, niekada nebus nustota kovoti.

Lietuvos tremtinių, politiniai kalinių ir laisvės kovų dalyvių sąskrydyje buvo priimta rezoliucija prieš Astravo AE veiklą.

Rezoliucija nepritariama, kad Baltarusija parduotų šioje nesaugioje jėgainėje pagamintą elektrą ne tik Lietuvai, Estijai ir Latvijai, bet ir kitoms ES šalims.

Lietuvos valdžia raginama užtikrinti, kad elektrą iš šios jėgainės nepatektų į ES rinką, o Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė nebūtų naudojama teikiant rezervinę galią Astravo jėgainei.

Taip pat prašoma įvertinti ir paviešinti „derybininkų“ veiksmus, kurie bandė pakeisti 2018 metų susitarimą dėl elektros nepirkimo iš Astravo jėgainės.

Be kita ko siūloma imtis skubesnių priemonių siekiant užtikrinti spartesnę Lietuvos energetinės sistemos sinchronizaciją su kontinentiniais Europos tinklais

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas šią savaitę kalbėdamas telefonu su JAV energetikos sekretoriumi Danu Brouillette'u paprašė JAV įsitraukimo užtikrinant saugumą regione.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius