Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus Lazdynų daugiabučio gyvatukai šildomi iš virtuvių sklindančiu šiltu oru

Vilniaus Lazdynų rajone, Architektų gatvėje, esantis 16 aukštų daugiabutis dar 1997 metais vienas pirmųjų ėmėsi namo renovacijos, o dabar įdiegė sistemą, kai butuose susikaupiantis šiltas oras ne išlekia per ventiliacijos angas į lauką, o šildo gyvatukus. Tokiu būdu gyventojai tvirtina susimažinę cirkuliacijos mokestį vos ne tris kartus – nuo 65 Lt iki 23 Lt.
Architektų g. 77 name veikianti sistema
Architektų g. 77 name veikianti sistema / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Architektų gatvės 77 namas visiškai atnaujintas. Namo bendrijos pirmininkas Alius Lenkutis pasakojo, kad renovacija nebuvo lengva, kadangi namas tuo rūpintis pradėjo dar 1997 metais, kai nei valstybės institucijos žinojo, kaip tai turėtų veikti, nei bankai teikė paskolas. Dabar namo atnaujinimas visiškai baigtas.

Kiek kainavo sistema, kai į ventiliacijos sistemą patenkantis šiltas oras virsta energija ir šildo butų gyvatukus, A.Lenkutis neatskleidė. Tačiau esą galima palyginti mokestį: iš 64 butų 14-os šeimininkai nesutiko prisidėti keičiant gyvatukų šildymo sistemą, tad šie gyventojai ir dabar moka tokį pat cirkuliacijos mokestį, kokį mokėjo. 

„Pagal šiuo metu esančią „Vilniaus energijos“ kainą reikia mokėti 65 Lt. O mes su visa cirkuliacija mokame 23 Lt“, – teigė A.Lenkutis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vaidas `altenis ir Alius Lenkutis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vaidas Šaltenis ir Alius Lenkutis

Dalis gyventojų baiminosi, kad įrenginiai skleis stiprius garsus, atsiras nemalonių kvapų, tačiau esą siurbliai veikia tyliai – kaip sakė sistemos diegėjai, jų garsas „kaip seno šaldytuvo“.

Sistemą įdiegusios bendrovės „ENSO Projects“ vadovas Vaidas Šaltenis pasakojo, kad anksčiau visas oras ventiliacijos angomis keliaudavo į lauką, o dabar pagrindinė anga yra uždaryta. Ant stogo pastatyti du šilumos siurbliai, kurie iš įrenginio, kur atiteka oras, ima šiltą orą, praleidžia jį per savo šilumokaitį. Atvėsęs oras išleidžiamas, o energija šildo butų gyvatukus.

„Šiltas oras anksčiau buvo metamas lauk, o dabar išnaudojamas, energija, virtusi karštu vandeniu, šildo namo butų gyvatukus“, – teigė V.Šaltenis.

Vasarą visu pajėgumu veikia tik vienas siurblys, žiemą, kai orai atvės, dirbs abu. Tačiau jie, V.Šaltenio teigimu, nesustiprina ventiliacijos butuose. Atvirkščiai – žiema oro cirkuliacija šiek tiek sumažėja, o vasarą sustiprėja, taip butai geriau vėdinami.

V.Šaltenis pasakojo, kad tokia sistema gali būti įrengta bet kuriame, aukštesniame negu 5 aukštų name. Skaičiuojama, kad jos įrengimas kartu su vamzdžių keitimu vienam butui kainuoja apie 2 tūkst. Lt. „Atsiperka ši sistema per 4-5 metus“, – tikino V.Šaltenis.

Kol kas tokias sistemas turi tik du Vilniaus daugiabučiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius