-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaunančių būsto nuomos kompensaciją skaičius didėja: štai kam ji priklauso

Būsto pardavimo kainoms padidėjus 22,1 proc. per metus, augo ir nuomos kainos. Tačiau sunkiau besiverčiantys asmenys gali pasinaudoti daline būsto nuomos kompensacija. Kasmet šios paramos gavėjų gretos auga – šiais metais išmoką gavo 25 proc. daugiau šeimų negu praeitais metais per tą patį laikotarpį. Kompensacija jau pasinaudojo ir 126 nuo karo bėgančių ukrainiečių šeimos.
Būstas
Būstas / 123RF.com nuotr.

Būsto nuomos kompensaciją bandęs gauti kaunietis Rimvidas apie šią galimybę sužinojo iš naujienų portalų. Nors vaikino gaunamos pajamos atitiko nurodytas kompensacijai gauti, išmokos jis vis dėlto negavo.

„Tai lėmė biurokratija – techniškai butas yra užregistruotas ne mano vardu, tad aš oficialiai neturėjau leidimo prašyti kompensacijos“, – pasakoja Rimvidas, tvirtinęs, kad ieškoti išeičių išlaidoms sumažinti privertė išaugusios komunalinių mokesčių kainos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nekilnojamas turtas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nekilnojamas turtas

Visgi kai kuriems gyventojams pasiseka labiau. Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ bendrųjų reikalų administravimo skyriaus vedėja Agnė Matevičienė 15min sakė, kad šiais metais išmoką Vilniuje gavo 3379 asmenys (1500 šeimos) – 25 proc. daugiau negu praeitais metais per tą patį laikotarpį. Iš jų 552 yra nauji paramos gavėjai.

Beje, kompensacija pasinaudojo ir 126 nuo karo bėgančios ukrainiečių šeimos.

„2021 metais kompensacijos skirtos 1048 (2020 m. – 1 025) šeimoms, kurios yra įrašytos į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į socialinio būsto nuomą, sąrašą, ir 381 (2020 m. – 158) šeimai, kuri nėra įrašyta į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į socialinio būsto nuomą, sąrašą“, – teigia A.Matevičienė.

Kompensacijos skirtos asmenims, gaunantiems nedideles pajamas.

„Kompensacijos būtų rimta pagalba asmenims, kurių pajamos nėra didelės ir kurie neturi savo būsto. Galimai tai būtų studentai, kurie dar tik studijuoja ir negauna pajamų, jauni specialistai, kurie dar nėra pasiekę savo karjeros ir pajamų piko, vieniši asmenys ar vieniši tėvai, kurie dėl tam tikrų gyvenimo aplinkybių neturi / prarado savo būstą“, – 15min komentavo SĮ „Vilniaus būstas“ bendrųjų reikalų administravimo skyriaus vedėja A.Matevičienė.

Sąlygos būsto nuomos kompensacijai gauti

Tad, kas pretenduoja į nuomos mokesčio dalinę kompensaciją? Tokią teisę turi asmenys ar šeimos, kurių metinės pajamos asmeniui neviršija 9 114 Eur, o turtas – 13 671 Eur vienam asmeniui. Dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos negali viršyti 17 934 Eur, turtas – 24 696 Eur. Keturių ar daugiau asmenų šeimos pajamos neturi viršyti 20 580 Eur, turtas – 44 100 Eur.

Išmoką gali gauti gyventojai, kurie Lietuvoje neturi nuosavo būsto arba turimas būstas, nekilnojamojo turto kadastro duomenimis, yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų. Taip pat jeigu asmeniui priklausančio būsto naudingasis plotas, tenkantis vienam asmeniui ar šeimos nariui, yra mažesnis kaip 10 kvadratinių metų. Arba jeigu būsto plotas yra mažesnis negu 14 kvadratinių metrų, kai šeimoje yra neįgalusis arba asmuo, sergantis sunkia lėtinės ligos forma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai

Į būsto kompensaciją pretenduojantys asmenys turi būti deklaravę savo gyvenamąją vietą savivaldybėje, kurioje nuomojasi būstą. Išsinuomoti fiziniams ar juridiniams asmenims (išskyrus savivaldybes) priklausantį būstą, esantį savivaldybės teritorijoje. Įregistruoti ne trumpiau negu 6 mėnesiams sudarytą būsto nuomos sutartį Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre.

Kompensacijos dydis negali viršyti nuomos mokesčio dydžio.

Asmenys, norintys gauti būsto nuomos kompensaciją, turi pateikti prašymą savivaldybės įmonei „Vilniaus miesto būstas“. Kitose savivaldybėse – pateikti prašymą savivaldybėje, kurioje yra registruotas. Pateikus visus teisę į kompensaciją įrodančius dokumentus, ji gali būti skiriama nuo prašymo pateikimo dienos.

Būsto nuomos kompensaciją gali gauti ir karo pabėgėliai iš Ukrainos, kuriems suteikta laikinoji apsauga Lietuvoje. Tiesa, Ukrainos piliečiai, norintys gauti išmoką, neprivalo pateikti turto bei pajamų deklaracijų. Jiems netaikomas ir ploto, skirto vienam asmeniui, normatyvas.

„Jeigu 40 kv. m bute glaudžiasi 5 asmenų karo pabėgėlių iš Ukrainos šeima, nuomos kompensacija jiems bus skaičiuojama pagal 1 asm. faktiškai tenkantį plotą“, – teigia „Vilniaus miesto būsto“ atstovė A.Matevičienė.

Kita išeitis – socialiniai būstai

Dar mažesnes pajamas gaunantys Vilniaus gyventojai gali pretenduoti į socialinio būsto nuomą. Tokią teisę turi asmenys ir šeimos, kurių asmens pajamos bei turtas neviršija 6 762 Eur per metus, o turtas – 13 671 Eur. Dviejų ar trijų asmenų šeimos, pretenduojančios į socialinį būstą, grynosios metinės pajamos negali viršyti 13 377 Eur, o turtas – 24 696 Eur. Tuo metu keturių asmenų šeimos pajamos turėtų siekti ne daugiau 15 288 Eur, o turtas – 44 100 Eur.

Galimybę kreiptis dėl socialinio būsto taip pat turi asmenys, neturintys nuosavo nekilnojamojo turto. Arba jeigu turimo turto plotas bei būklė neatitinka rekomendacijų. Taip pat asmenys, kurių šeimoje yra neįgalus arba sunkia lėtine liga sergantis asmuo.

2021–2022 metais eilės ir ne eilės tvarka Vilniuje suteikta 112 socialinių būstų.

„Socialinio būsto vidutiniškai tenka laukti apie 12 metų. Todėl raginame vilniečius naudotis kitomis paramos formomis“, – situaciją komentuoja „Vilniaus miesto būstas“ atstovė A.Matevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius