-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“: derybos su Europos Komisija bus tęsiamos

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ tikisi jau netrukus susitarti su Europos Komisija dėl jo veiklos kai kuriose Rytų Europos šalyse tyrimo baigties, pranešė „Gazprom“. Tai koncerno vadovas pareiškė po  pirmadienio susitikimo su eurokomisare Margrethe Vestager.
„Gazprom“ būstinė
„Gazprom“ būstinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pirmadienio derybos su ponia Vestvager ir Europos Komisijos delegacija buvo konstruktyvios. Mes sutarėme artimiausias savaites tęsti derybas techniniu lygiu rinkos testo rezultatams įvertinti. Tikiuosi, tai leis šį procesą sureguliuoti jau artimiausioje ateityje“, – pranešime cituojama „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas.

Europos Komisija kovo 13-ąją paskelbė įsipareigojimus, kuriuos „Gazprom“ pasiūlė prisiimti, kad būtų užbaigta prieš daugiau kaip penkerius metus pradėta antimonopolinė byla ir Rusijos įmonė galėtų išvengti didelių baudų. Tačiau nuspręsta išklausyti rusiškų dujų pirkėjų nuomonių bei vertinimų ir tik po to priimti galutinį sprendimą. Tai jie galėjo padaryti iki gegužės 4 dienos.

„Gazprom“ pažadėjo, jog šalys galės laisvai prekiauti rusiškomis dujomis, o „Gazprom“ jas tieks konkurencinga kaina. Ilgalaikėse dujų sutartyse „Gazprom“ žada leisti klientams persiderėti dėl kainos, sudaryti sąlygas dujų mainams. Šie įsipareigojimai Rusijos dujų gigantui taptų teisiškai privalomi, o jei jis jų nesilaikytų, Komisija galėtų skirti baudą, kuri sudarytų iki 10 proc. jo metinės apyvartos.

Lietuvos manymu, „Gazprom“ siūlomi įsipareigojimai nebeatitinka šiandienos realijų, o ilgalaikėje perspektyvoje neužtikrina, kad „Gazprom“ nepiktnaudžiaus dominuojančia padėtimi ir neribos konkurencijos.

„Šie įsipareigojimai nekompensuoja ir neatlygina tos milijardinės žalos, kurią Lietuvos ir viso regiono vartotojai praeityje patyrė dėl „Gazprom“ piktnaudžiavimo monopoline padėtimi“, – anksčiau sakė Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Jeigu EK neatsižvelgs į mūsų pasiūlymus dėl įsipareigojimų sustiprinimo, tai nematome jokio kito kelio, kaip tik EK prievolę skirti „Gazprom“ baudą“, – pažymėjo Ž.Vaičiūnas.

Didžiausia Lenkijos dujų ir naftos gavybos ir prekybos bendrovė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) siekia, kad „Gazprom“ už piktnaudžiavimą monopoline padėtimi būtų nubaustas pinigine bauda. Be to, įmonė laikosi pozicijos, kad Komisijai „Gazprom“ pateikti įsipareigojimai yra nepakankami.

EK tyrimą dėl „Gazprom“ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkoje pradėjo 2012 metais Lietuvos iniciatyva. Tyrimas pradėtas dėl galimų pažeidimų aštuoniose šalyse. 2015-ųjų balandį Europos Komisija buvo pareiškusi, kad Rusijos dujų koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti savo dominuojančia padėtimi šiose rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius