Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ dujas Lietuvai bandys parduoti už norvegišką kainą

„Gazprom“ po dviejų savaičių Lietuvai bandys parduoti beveik 0,5 mlrd. kubinių metrų dujų. 15min žiniomis, jos kainuos maždaug tiek pat, kiek norvegiškos dujos.
Dujų vamzdžiai
Dujų vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gazprom“ ieško naujų gamtinių dujų pardavimo Europai būdų. Antrajį savo istorijoje gamtinių dujų aukcioną įmonė surengs jau po dviejų savaičių Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje. Valstybėms iš viso ketinama skirti 560 mln. kubinių metrų dujų. Tai sudaro apie 14 proc. Baltijos šalių poreikio.

Nors „Eesti Gaas“ sausį pasirašė Rusijos koncerno „Gazprom“ gamtinių dujų pirkimo sutartį trejiems metams, bendrovė neatmeta galimybės dalyvauti „Gazprom“ aukcione.

Iš 560 mln. kubinių metrų dujų apie 470 mln. kubinių metrų yra skirti Lietuvai. Tiesa, kiek aukcione pavyks parduoti dujų, priklausys nuo jų kainos.

Bandomąjį aukcioną „Gazprom“ surengė rugsėjo viduryje – Vakarų ir Šiaurės Europai tuomet pardavė milijardą kubinių metų metrų dujų, nors siūlė 3,2 mlrd. kubinių metrų.

Aukcione, kuris vyko rugsėjį, „Gazprom“ parduotų dujų kainodaros neatskleidė, tačiau, kaip rašo kommersant.ru, kainą specialiai pakėlė virš ilgalaikiuose kontraktuose numatytos dujų kainos. 

Dėl dalyvavimo aukcione ir dujų įsigijimo, nuspręsime remdamiesi ekonomine logika – iš esmės kaina, kuri bus paskelbta tik antrajame aukciono etape, – sakė M.Mikalajūnas.

Įmonės duomenimis, praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį dujų kaina pagal sutartis su Baltijos valstybėmis siekė beveik 210 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Jeigu naftos kaina išliks tokia pati, kaip ketvirtąjį ketvirtį, tai galutinė dujų pardavimo kaina bus mažesnė – apie 170 dolerių (156,4 euro) už tūkstantį kubinių metrų.

15min žiniomis, dabar Lietuva už norvegiškas dujas moka maždaug 153 eurus (15 eurų už MWh) už tūkstantį kubinių metų.

Taigi „Gazprom“ kaina beveik nesiskirs nuo Lietuvos perkamų norvegiškų dujų kainos.

Aukcione svarstytų dalyvauti „Lietuvos dujų tiekimas“. Bendrovės generalinio direktoriaus Manto Mikalajūno teigimu, sprendimas dėl dalyvavimo priklausys nuo „Gazprom“ pasiūlytos kainos.

„Mums reikia laiko įsigilinti ir įvertinti ką tik paskelbtas „Gazprom“ aukciono pagrindines dalyvavimo ir dujų tiekimo sąlygas. Dėl dalyvavimo aukcione ir dujų įsigijimo, nuspręsime remdamiesi ekonomine logika – iš esmės kaina, kuri bus paskelbta tik antrajame aukciono etape“, – 15min sakė jis.

Šiuo metu įmonė yra pasirašiusi sutartį su „Statoil“: „Esame apsirūpinę beveik visiems 2016 metams, įskaitant ir turimus likučius iš pasibaigusios sutarties su „Gazprom“, kurie siekia apie 200 mln. kubinių metrų.“

Tiesa, jeigu dujų kaina bus palanki, o vartojimas Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse augs, gali prireikti ir daugiau dujų.

„Todėl aukcionas, kaip ir bet kuris kitas įsigijimo būdas, mums yra įdomus. Mes taip pat žvalgomės į kitus šaltinius – SGD trumpalaikių sandorių rinką, kuri šiuo metu yra patraukli“, – sakė M.Mikalajūnas.

„Lietuvos dujų tiekimo“ vertinimu, Lietuvoje 2016 metais gali būti suvartota iki 2 mlrd. kub. metrų gamtinių dujų, įskaitant ir „Achemos“ poreikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius