Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ gąsdina: Europa žiemą gali pajusti gamtinių dujų stygių

Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris televizijai „Rosia 24“ pareiškė, kad Europos šalys, kurias rusiškos dujos pasiekia per Ukrainą, žiemą gali pajusti jų stygių. Esą problema ta, kad Ukrainos saugyklose sukauptos per mažos gamtinių dujų atsargos, rašo Tvn24.pl.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip tvirtina A.Mileris, Ukrainos saugyklose šiuo metu yra sukaupta apie 7 mlrd. kub.m gamtinių dujų. O tam, kad dujos be pertrūkių būtų tiekiamos Europos šalims, atsargų turi būti mažiausiai 18 mlrd. kub.m. Toks didelis trūkumas reiškia, kad žiemą gali kilti problemų dėl dujų tiekimo Europai, o jų kaina buitiniams vairuotojams gali išaugti net keturis kartus.

Rusija dujų tiekimą Ukrainai sustabdė birželį, kai Kijevas atsisakė mokėti „Gazprom“ per didelę, Ukrainos teigimu, kainą. Pasak Rusijos energetikos ministro Aleksandro Novako, Rusija ir Europos Sąjunga ketvirtadienį arba penktadienį vėl sės prie derybų stalo dėl dujų tiekimo į Ukrainą. Ankstesniuose susitikimuose Berlyne Rusijos ir Ukrainos atstovai, tarpininkaujant Europos Komisijai, pradėjo derėtis dėl „žiemos paketo“, kuris turėtų užtikrinti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai žiemą.

Pagal šį projektą numatoma, kad Ukraina įsipareigos iki šių metų pabaigos sumokėti Rusijai 3,1 mlrd. dolerių skolos už anksčiau gautas dujas. Sumokėjusi iki spalio pabaigos pirmąją dalį – 2 mlrd. dolerių – Ukraina iki kitų metų kovo jau turėtų gauti 5 mlrd. kub.m gamtinių dujų, mokėdama iš anksto po 385 dolerių už tūkstantį kubinių metrų dujų.

Jeigu tokius pasiūlymus patvirtins Ukrainos ir Rusijos Vyriausybės, savaitės pabaigoje teliks pasirašyti sutartį.

ES valstybės baiminasi, kad Rusijos ir Ukrainos ginčai gali paveikti iš dujų tiekimą į Europos Vakarų bei Pietų šalis. „Gazprom“ neretai tampo Rusijos ginklu, bandant paspausti ES šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius